Tofu

Tofu

 

Tofu pochází z Číny, kde jej začali vyrábět už ve 2. století před naším letopočtem. Vyrábí se podobným způsobem jako sýr či tvaroh. Základní surovinou je sójové mléko, které se vysráží pomocí mořské soli nebo sádry.


Patří k tradičním pokrmům v Číně, Japonsku, Vietnamu, Koreji a Thajsku. Díky velkému obsahu bílkovin jej lze použít jako náhražku masa, proto je velmi oblíbené především u vegetariánů. Tofu je ceněné zejména proto, že dokáže přijmout chuť ostatních přísad. Ideální je tofu naložit do marinády a nechat tak do něj nasát všechnu chuť, která pak v pokrmu krásně vynikne. Tofu lze použít k přípravě sladkého i slaného pokrmu. Obsahuje vápník, železo, hořčík a vitamíny skupiny B a E. Neobsahuje žádný cholesterol.

 

Tofu dezert

 

Dnešní sortiment nabízí tofu v podobě přírodní, ochucené i uzené. Vyrábí se z něj pomazánky i salámy. Je jen na Vás, či si tofu upravíte podle svého nebo si jej koupíte již ochucený.

 

Tofu čínská polévka