Po celá léta nám odborníci na výživu a lékaři tvrdí, že nízkotučná strava je klíčem k hubnutí, zlepšení cholesterolu a prevencí proti zdravotním problémům. Špatné tuky zvyšují hladinu cholesterolu a riziko vzniku chorob, zatímco dobré tuky chrání srdce a celkově podporují zdraví. Tuky mají pro naše tělo řadu významných funkcí. Udržují tělesnou teplotu, mechanickou ochranu orgánů, správnou funkci buněčných membrán a některé vitamíny jsou rozpustné poze v tucích (A, D, E, K a karoteny), při tepelné úpravě dávají pokrmům typickou chuť a vůni.
Korektor pro správné držení těla.
-70%99 KčKorektor pro správné držení těla.
-70%99 Kč
Když se v dnešní době podíváme do obchodu s potravinami, zjistíme, že všude najdeme takzvané nízkotučné potraviny, jako jsou například bramborové lupínky, nízkotučná zmrzlina, nízkotučné jogurty, bonbony a sušenky. Avšak paradoxně, zatímco nabídka nízkotučných potravin roste, s nimi roste i naše obezita. Tyto potraviny se sice tváří jako „zdravé“, ale je zřejmé, že potraviny s nízkým obsahem tuku a propagované diety, nepřinášejí slibované výsledky. Nízkotučné výrobky jsou zahušťované škroby (sacharidy), proto je důležité vědět, co jíme a důkladně číst obsah na etiketách.
Všechny tuky ale špatné nejsou. Mononenasycené, polynasycené tuky a omega 3 mastné kyseliny naopak pomáhají. Udržují dobrou náladu, pomáhají v boji proti únavě, a jsou dokonce schopné korigovat vaši váhu.
Cílem není vyloučit tuky z vašeho jídelníčku, ale zjistit, jak nahradit dobré tuky které podporují zdraví a duševní pohodu za ty špatné.
Mýtus: Všechny tuky jsou pro vás špatné
Fakt: Nasycené tuky jsou pro vás špatné, protože zvyšují hladinu cholesterolu a riziko onemocnění srdce. Ale mononenasycené a nenasycené tuky snižují hladinu cholesterolu a riziko onemocnění srdce.
Mýtus: Na snížení množství příjmu tuku záleží nejvíce.
Fakt: Klíčem k úspěchu je jíst více dobré tuky a méně ty špatné, abyste měli správnou hladinu cholesterolu a cítili se celkově lépe.
Mýtus: Zdravě, znamená bez tuků.
Fakt: Velké množství potravin s nízkým obsahem tuku většinou obsahují hodně cukru, rafinovaných sacharidů a kalorií. Tyto potraviny vám ke štíhlému pasu nepomohou.
Mýtus: Všechen tělesný tuk je stejný.
Fakt: Na místě tuku záleží. Zdravotní rizika jsou větší, máte-li velké množství břišního tuku, ten se ukládá hluboko pod pokožku do orgánů a je úzce spojen s inzulinovou rezistencí a diabetem.
Abychom pochopili dobré a špatné tuky, potřebujeme vědět, jaké typy tuků existují. Máme 4 hlavní typy tuků:
Mononenasycené tuky | Polynenasycené tuky |
---|---|
Olivový olej | Sojový olej |
Řepkový olej | Kukuřičný olej |
Slunečnicový olej | Světlicový olej |
Arašídový olej | Vlašské ořechy (olej) |
Sezamový olej | Slunečnice, sezam, dýňový semena, lněné semínko (olej) |
Avokádo | Ryby (losos, tuňák, makrela, pstruh, sardinky) |
Olivy | Sojové mléko |
Ořechy (mandle, lískové, makadamy, pekan, kešu) | Tofu |
Korektor pro správné držení těla.
-70%99 KčKorektor pro správné držení těla.
-70%99 Kč
Nasycené tuky a trans mastné kyseliny mají tendenci zůstat při pokojové teplotě tuhé, zatímco mononenasycené a polynenasycené tuky mají tendenci být kapalné.
Nasycené tuky | Trans mastné kyseliny |
---|---|
Maso s vysokým obsahem tuku | Komerční sladké pečivo |
Kůže z masa | Popcorn, hranolky, sušenky |
Plnotučné mléčné výrobky | Margarín |
Máslo | Rostlinný tuk |
Sýr | Smažená jídla |
Zmrzlina | Sladkosti z cukrárny |
Palmový a kokosový olej | |
Sádlo |
Tak velké množství tuků může být matoucí. Zkuste nahradit nasycené tuky a trans mastné kyseliny za „dobré“. Například nahraďte některá masa, která jíte, za fazole (luštěniny), nebo olivový olej namísto másla.
Záleží to na mnoha faktorech – jaký je váš životní styl, váha, věk, a hlavně na vašem zdraví. Příjem energeticky vydatných potravin se bude lišit u sportovce a pracujícího člověka v kanceláři. 30 – 35 % z denního příjmu energie by mělo pocházet z tuků, což představuje 63 – 92 g tuků denně.
Tuky | Ženy | Muži |
---|---|---|
Energie | 2000 kcal | 2500 kcal |
Celkem | 70 g | 80 g |
Nasycené mastné kyseliny | 20 g | 30 g |
Mononenasycené mastné kyseliny | 34 g | 29 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 16 g | 21 g |
Omega 6 | 14 g | 18 g |
Omega 3 | 2,2 g | 2,7 g |
EPA/DHA | 0,2 g | 0,2 g |
Kyselina a-linolenová | 2 g | 2,5 g |
(TFA) Trans mastné kyseliny, (PUFA) Polynasycené mastné kyseliny, (MUFA) Mononenasycené mastné kyseliny, (EPA) Kyseliny eikosapentaenová, (DHA) Kyselina dokosahexaenová, (ALA) Alfa-linolenová kyselina
Surovina | Množství | Obsah tuku | Nasycené mastné kyselin | Nenasycené mastné kyseliny |
---|---|---|---|---|
Máslo | 5 g 10 g 20 g |
4,12 g 8,25 g 16,5 g |
71,89 % | 23,70 % |
Rostlinný tuk 40% | 5 g 10 g 20 g |
2 g 4 g 8 g |
19,30 % | 79,70 % |
Rostlinný tuk 60% | 5 g 10 g 20 g |
3 g 6 g 12 g |
33,30 % | 66,70 % |
Olivový olej | 5 g | 5 g | 14,57 % | 82,87 % |
5 g – Zarovnaná čajová lžička, 10 g – Vrchovatá čajová lžička, 20 g – Zarovnaná polévková lžíce
Nasycené tuky se vyskytují především v živočišných produktech (červené maso a mléčné výrobky). Ryby a drůbež obsahují rovněž nasycené tuky, ale v menším množství než v červeném mase. Dalším zdrojem jsou tropické rostlinné oleje (kokosový a palmový olej).
Náramek, který monitoruje Vaše zdraví.
-57%299 KčNáramek, který monitoruje Vaše zdraví.
-65%199 Kč
Trans nasycené mastné kyseliny jsou normálními tuky, jejichž molekuly byly deformované při procesu zvaném hydrogenace. Během tohoto procesu se tekutý rostlinný olej zahřívá za pomoci vodíku. Trans mastné kyseliny přispívají k srdečním onemocněním a rakovině. Čtěte etikety a vyhýbejte se složkám, jako jsou „částečně ztužený rostlinný olej“ nebo margarínům. Pokud budete večeřet v restauraci, zajímejte se, jak je vaše jídlo připravováno, případně se zeptejte, jestli vám ho mohou připravit na olivovém oleji.
Většinou se týká polotovarů zakupovaných v hypermarketech a supermarketech
Vařte hlavně s olivovým olejem, pečte na řepkovém nebo slunečnicovém oleji. Pokuste se jíst avokádo (saláty, guacamole). Používejte do jídel ořechy (saláty, obalování masa nebo oleje), olivy (saláty, tapenády). Do salátů používejte výhradně domácí dresinky. Dávejte si velký pozor na žluknutí (teplo, světlo, vzduch). Lněný olej musí být uchovávaný v neprůhledném obalu a chladu.
Omega 3 mastné kyseliny jsou vysoce koncentrované v mozku. Mohou pomoci při únavě, zostřit vaši mysl, dát do rovnováhy vaši náladu. Různé studie ukazují, že omega 3 mastné kyseliny jsou užitečné při léčbě depresí, poruch pozornosti, či hyperaktivitě.
Předcházejí a omezují příznaky deprese. Chrání před ztrátou paměti a demencí. Snižují riziko srdečního onemocnění, mrtvice a rakoviny. Pomáhají při artritidě, bolesti kloubů a zánětlivých onemocnění kůže. Podporují zdravé těhotenství. Pokuste se jíst 1 g omega 3 mastných kyselin denně (1 g = 1000 mg).
Omega 3 jsou typem esenciálních mastných kyselin, což znamená, že jsou nezbytné pro naše zdraví, ale naše tělo je není schopné produkovat. Můžeme je proto získat pouze z jídla.
Nejlepším zdrojem jsou tučné ryby, které žijí ve studené vodě, jako jsou losos, tuňák, pstruh, makrela, ančovičky či sardinky. Velkou roli hraje chov a zpracování ryb.
Pokud jste vegetariáni, můžete jíst řasy, které obsahují (DHA) kyselinu dokosahexaenovou.