Středomořská dieta

Řecký salát

 

Už jste slyšeli o středomořské dietě? Pravděpodobně vás jako první napadnou jídla typu těstoviny, pizza nebo gyros. Avšak nenechte se mýlit. Středomořská dieta se převážně skládá z ovoce, zeleniny, mořských plodů, netučného masa, olivového oleje – z potravin, které napomáhají našemu organismu zůstat zdravými. Máte pocit, že bude náročné přejít z tučné stravy na lehkou? Nemějte obavy, lehká strava je také chutná a přitom vám může pomoci se zdravějšímu a delšímu životu.

Studie z období po druhé světové válce, které zkoumaly zdraví mužů ze Spojených států Amerických, Japonska, Itálie, Řecka, Nizozemska, Finska či Jugoslávie ukazují, že muži žijící na Krétě, ve skromnějších podmínkách, netrpěli na srdeční onemocnění a jiné choroby. Je tomu díky stylu života a především kvůli stravování.

Jak si ale najít „svoji Krétu“? Pokuste se být aktivní, jezte s přáteli a naučte se vychutnávat zdravé jídlo. Čerstvé a domácí potraviny by měli být základem vašeho jídelníčku- ovoce, zelenina, olivový olej, luštěniny, ořechy, semínka, bylinky a celozrnné obiloviny. Ryby a mořské plody jako hlavní zdroje bílkovin a dalších živin. Menší množství mléčných výrobků, vajec, drůbeže. A úplné minimum červeného masa a sladkostí.

 

 

Jak na středomořskou dietu?

Jako hlavní zdroj bílkovin jezte luštěniny např. čočku, fazole, doplněné celozrnnými potravinami. Tato varianta je levnější, nežli pokrmy z masa či mléčných výrobků (například sýr).

Dejte si jednu sklenku kvalitního červeného vína denně – je zdraví prospěšná. Červené víno podporuje tvorbu červených krvinek (hemoglobinu), které zajišťují přepravu kyslíku a oxidu uhličitého z plic do tkání. Neznamená to ale, že pokud vypijete lahev, budete ještě zdravější J.

Obvyklé jídlo by mělo tvořit menší porce těstovin, doplněné velkým množstvím zeleniny, salátu a menší porcí masa. Pokud budete měnit jednotlivé suroviny, zajistíte vašemu tělu dostatek živin (těstoviny, nahradíte luštěninou, rýží atd.).

Důležitou roli ve zdraví hraje fyzický pohyb a kvalitní suroviny. Proto byste se měli zajímat o to co, jak a kdy jíte. A kvalitní jídlo doplnit dávkou pohybu, který vás bude bavit a naplňovat.

Jídlo je společenskou událostí. Beze spěchu a stresu si sedněte s kamarády, partnerem/partnerkou nebo rodinou a užijte si dobré jídlo spolu s ostatními. Takto se vaše jídlo stane „výživnějším“, než kdybyste pouze „jedli“.

Nezapomínejte, že velké množství kvalitního a čerstvého ovoce, zeleniny, ořechů, ryb a olivového oleje spojeného s fyzickou aktivitou, snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny trávicích traktů, diabetu a dalších nemocí.

 

Začněte jíst potraviny, které máte rádi trochu jinak. Nahraďte brambory za zeleninu, snižte příjem tučného masa a začněte jíst více ryb, ořechů a ovoce. Pokud budete mít chuť na steak, vystačte si se 150 g syrové váhy masa, doplňte větším množstvím zeleniny a menší přílohou v podobě například brambor. Vše můžete zapít kvalitní sklenkou červeného vína.

 

http://www.dreamstime.com/stock-photos-senior-woman-resting-exer