Bramborové röesti se žampiony

rosty

 

Recept na röesti:

Brambory

Žampiony

Cibule

Olivový olej

Máslo

Smetana

Kmín

Muškát

Sůl

Pepř

 

 

Důkladně brambory opláchněte a dejte vařit ve slupce (mají pak lepší chuť). Brambory nechte uvařit jen částečně, poté je vyndejte, nechte vychladnout a oloupejte. Následně je na hrubém struhadlu nastrouhejte. Brambory díky škrobu budou lepit a držet požadovaný tvar (je důležité brambory nepřevařit!). Dochuťte je solí, pepřem, muškátovým květem a drceným kmínem. Z připravené bramborové hmoty vytvarujte placky a pomalu osmažte na másle s olivovým olejem dozlatova z obou stran.

Mezitím si opláchněte a oloupejte žampiony a nakrájejte je na měsíčky. Cibuli nakrájejte na jemno. Na rozehřáté pánvi nechte rozpustit máslo s olivovým olejem a orestujte cibuli do sklovata, následně přidejte žampiony a restujte (aby se odpařila voda z žampionů). Nakonec přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a trochou kmínu. Zredukujte do požadované konzistence.

 

Tip: Pokud máte rádi maso, tento recept je výborný například s telecí kýtou (maso nakrájejte na tenké nudličky nebo plátky a orestujte ve stejné pánvi jako žampiony. S tím rozdílem, že maso budete restovat jako první a do pánve jej vrátíte, až bude omáčka téměř hotová – aby zůstalo měkké). Můžete ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou.