Červené kari s rýží

Červené kari talíř 3

 

Recept na červené kari:

Banán

Pomeranč

Cibule

Česnek

Čerstvý zázvor

Feferonka

Kari

Kurkuma

Červená kari pasta

Kokosové mléko

Mléko

Červená a zelená paprika

Čerstvý koriandr

Vepřová pečeně

Olej

Sůl

Pepř

Basmati rýže

 

 

V tomto konkrétním receptu jsou použité výše uvedené suroviny, nicméně si recept můžete obměnit dle svých chutí nebo dietních možností (nahradit vepřové maso za krůtí, bílou basmati rýži za hnědou rýži a podobně).

Typů kari past je velké množství (červené, zelené, žluté a podobně). Složením většinou bývá sušené čili, česnek, citronová tráva, sůl, šalotka, galangal, krevetová pasta, kůra z limetky a pepř. Je na Vás, jakou variantu použijete.

Maso očistěte od přebytečného tuku a šlach, nakrájejte na podobně velké nudličky. Cibuli, česnek, zázvor, papriky a feferonku očistěte. Cibuli nakrájejte najemno, česnek nakrájejte na plátky, zázvor na drobné nudličky nebo jej nastrouhejte, papriky nakrájejte na nudličky, feferonku najemno nasekejte. Banán oloupejte a nakrájejte na kolečka. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na jednotlivé dílky, přebytečnou šťávu zachyťte do misky. Koriandr opláchněte, zbavte přebytečné vody a nasekejte nahrubo.

Na pánvi rozehřejte olej, zprudka opečte osolené a opepřené maso spolu s částí nasekané feferonky, (můžete přidat i trochu kari a kurkumy). Jakmile je maso opečené, dejte jej stranou do misky (aby v masu zůstala šťáva a bylo měkké). Do stejné pánve s trochou nového oleje dejte pokrájené banány, přidejte kurkumu a kari. Jakmile banán začne měknout, přidejte pomeranč a šťávu. Až se pomeranč trochu odpaří, přidejte cibuli, česnek, zbytek feferonek, a restujte. Poté přidejte zázvor a kari pastu a dále restujte. Zalijte orestovanou směs kokosovým mlékem. Vše důkladně provařte, pokud se omáčka velmi zredukuje, můžete dolít mlékem. Přidejte maso i se šťávou a provařte jej se směsí. Nakonec přidejte nakrájené papriky a koriandr. Dochuťte solí a pepřem.

Rýži uvařte v osolené vodě (1,5 až 2x větším množství než rýže). Před vařením rýži důkladně propláchněte ve studené vodě, dokud nebude voda čistá. Jakmile voda přijde k varu, ztlumte oheň a nechte vařit 15 až 20 minut (podle typu rýže). Až bude rýže uvařená, přendejte ji do jiné nádoby a pořádně promíchejte.

Naservírované kari můžete ozdobit lístky čerstvého koriandru a nakrájenou feferonkou.