Chřestová polévka se špenátem

Chřestová polévka

 

Recept na polévku:

Zelený chřest

Baby špenát

Jarní cibulka

Česnek

Zeleninový vývar

Máslo

Olivový olej

Sůl

Pepř

 

 

Zelený chřest nejprve opláchněte, odřízněte dřevnatou část a škrabkou oloupejte. Nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Hlavičky si dejte stranou (použijte je na ozdobu polévky). Spodní část chřestu dodá polévce chuť.

Baby špenát opláchněte a zbavte přebytečné vody v odstředivce. Pokud má některý lístek velkou stopku, odstraňte ji. Česnek oloupejte a najemno nasekejte, jarní cibulku rovněž nakrájejte najemno.

V hrnci si rozehřejte máslo s olivovým olejem a orestujte na něm hlavičky chřestu, aby změkly. Po změknutí je vyndejte a dejte stranou. V hrnci orestujte cibulku, po chvíli přidejte česnek, pak přidejte spodní části chřestu a nakonec přidejte samotný špenát. Poté zalijte zeleninovým vývarem a nechte změknout (stačí pár minut, aby se neztratily všechny živiny). Tyčovým mixérem vše důkladně rozmixujte. Podle potřeby dolijte vývarem a dochuťte solí a pepřem.

Servírujte v miskách a na ozdobu přidejte pár hlaviček zeleného chřestu.