Cuketa plněná hovězím masem

Naservírovaná plněná cuketka

 

Recept na plněnou cuketu:

Cuketa (mladá)

Rajčata (ideálně cherry)

Petrželová nať

Citronová kůra

Feferonka

Jarní cibulka

Vejce

Mleté hovězí maso

Olivový olej

Sůl

Pepř

 

 

Cuketu opláchněte, odkrojte konce, podélně rozkrojte a vydlabejte střed (cuketa by měla být mladá, bez semínek).

Připravte si směs z hovězího masa a zeleniny, kterou cuketu naplníte. Všechnu zeleninu důkladně opláchněte a nechte okapat od přebytečné vody. Vydlabanou dužinu cukety můžete nasekat a přidat do masové směsi. Petrželovou nať nasekejte, feferonku rovněž najemno nasekejte, jarní cibulku najemno pokrájejte a nastrouhejte citronovou kůru (přibližně polévkovou lžíci), rajčata nakrájejte na menší kousky. Nakonec přidejte vejce, aby se směs spojila a dochuťte solí a pepřem. Jednotlivé ingredience přidejte dle vlastních chutí. Směs by měla být pikantní, ale přesto svěží díky množství bylinek a chutí. Směs důkladně promíchejte.

Cukety naplňte směsí, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby na 180 °C podle velikosti cukety a masa (v našem případě jsme je pekli 30 minut). Pečte dostatečně, aby nebylo maso syrové. Díky cuketě vše zůstane krásně šťavnaté.

Dobrou přílohou je například cous-cous.

ZDE najdete recept na přípravu cous-cousu.