Domácí burger

Domácí burger

 

Recept na domácí burger:

Žemle

Mleté hovězí maso

Červená cibule

Ledový salát

Salátová okurka

Rajčata

Majonéza

Kečup

Hořčice

Čedar

Slanina

Vejce

Žemle

Sůl

Pepř

Paprika

Čili

 

 

Hovězí maso očistěte od tuku a šlach, následně umelte (maso můžete nechat umlít u svého řezníka). Namleté maso ochuťte mletou paprikou, solí, pepřem, čili, přidejte vejce a pečlivě promíchejte (pokud máte rádi bylinky, můžete přidat například tymián). Nechte maso chvíli odležet. Všechnu zeleninu opláchněte a očistěte. Rajčata, okurky a cibuli nakrájejte na tenké plátky. Ledový salát pokrájejte na menší nudličky a smíchejte v misce s trochou majonézy (pokud budete chtít odlehčenou verzi, můžete použít jogurt s jemně nakrájenou kyselou okurkou).

Slaninu opečte na pánvi, aby se vypekl přebytečný tuk a zároveň byla křupavá (u zdravější verze slaninu raději vynechte).

V ruce si z mletého masa vytvarujte koule, vytlačte z nich všechen vzduch a následně vytvarujete v tenké karbanátky (uprostřed můžete udělat menší prohlubeň, protože se maso smrskne). Opečte na rozehřáté pánvi z obou stran, aby se maso zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. V průběhu pečení na karbanátek zatlačte, aby si udržel svůj tvar a byl rychleji hotový (rovněž tak z karbanátku vytlačíte přebytečnou šťávu).

Než začnete tvořit samotné burgery, připravte si nejprve žemle – rozkrojené žemle opečte (na pánvi nebo v troubě). Poté jednu část žemle potřete kečupem a druhou hořčicí (nechcete-li, můžete vynechat). Na spodní část žemle dejte směs ledového salátu. Následně vkládejte plátky okurky, jeden plátek rajčete, slaninu, opečené maso, cibuli, čedar a druhou půlku žemle. A máte hotovo! :-) Můžete podávat například s hranolky.