Dýňový krém

Dýňový krém-1

 

Recept na dýňový krém:

Dýně (ideálně odrůda hokaido)

Mrkev

Brambory (na zahuštění)

Cibule

Menší hrst sušených hub

Kurkuma

Kari

Muškátový květ nebo oříšek

Zeleninový vývar

Olej

Mléko

Sůl a pepř

 

 

Očistěte a nakrájejte na malé kousky dýni, mrkev a brambory (7:2:1). Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na rozpáleném oleji. Až cibule zesklovatí, přidejte koření (kurkumu a kari) – nezapomeňte stále míchat, aby se koření nepřipálilo. Poté přidejte pokrájenou dýni s mrkví a restujte. Jakmile je zelenina orestovaná do měkka, zalijte vývarem a přidejte brambory. Mezitím namočte houby do misky s mlékem. Jakmile se houby nasáknou, vyždímejte je a dejte do polévky. Přidejte špetku muškátu a nechte polévku vařit. Až vše změkne, rozmixujte polévku tyčovým mixérem. Nakonec krém zjemněte mlékem a dochuťte solí a pepřem.

 

Polévku můžete dozdobit lžící zakysané smetany, kapkou olivového oleje a dýňovými nebo slunečnicovými semínky.