Gratinované brambory

Gratinované brambory

 

Recept na gratinované brambory:

Brambory

Cibule

Česnek

Rozmarýn

Smetana

Smetana

Sůl

Pepř

 

Oloupejte cibuli, česnek a najemno nakrájejte. Rozmarýn opláchněte, oloupejte lístky a rovněž najemno nakrájejte. Umyjte a oloupejte brambory. Jakmile jsou brambory bez slupky, nakrájejte je na opravdu tenké plátky (cca 2 mm). Pokud máte robot, můžete ho na tuto nepříjemnou práci použít. Nakrájené plátky dejte do vody, aby brambory neztmavly.

Na pánvi (v hrnci) rozehřejte máslo, osmažte cibuli a následně česnek. Orestovaný česnek a cibuli zalijte smetanou a přidejte rozmarýn. Smetanu zredukujte a na závěr dochuťte solí a pepřem (tato redukce bude dost slaná, aby ochutila brambory).

Přeceďte brambory a vymačkejte přebytečnou vodu, vložte do mísy, zalijte redukcí smetany a důkladně brambory obalte touto směsí. Zapékací misku nebo hluboký plech vyplňte pečícím papírem (nemusíte, ale usnadní Vám to úklid a práci s bramborami).

Rozehřejte troubu na 180°C, vložte plech do trouby a nechte zapéct, aby se vyvařila přebytečná voda. Před koncem zvyšte teplotu na 220°C a zapečte.