Hovězí steak s batáty

Hovězí steak s batáty-1

 

Recept na hovězí:

Máslo

Mini patizony

Baby karotka

Zelené lusky

Ředkvičky

Olivový olej

Moučkový cukr

Cherry rajčata

Rajčata

Hovězí svíčková

Česnek

Bazalka

Rozmarýn

Sůl a pepř

Cukr

 

 

Zeleninu opláchněte, očistěte od hlíny a jiných nečistot. Pokud je potřeba rozkrojte baby karotku, ředkvičky, zelené lusky a mini patizóny na menší kousky.

Cherry rajčátka na špičce rozkrojte do kříže, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby na 5 minut při 220°C.

Rajčata spařením zbavte slupky, odstraňte dužnatou část od stopky a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a najemno nasekejte. Čerstvou bazalku a rozmarýn pokrájejte na menší kousky. Na pánvi rozehřejte olivový olej přibližně na středním ohni, abyste česnek a bazalku nespálili. Do oleje vložte bazalku, česnek a rozmarýn, chvíli nechte uvolnit vůně a přidejte nakrájená rajčata. Dochuťte solí, pepřem a podlijte vodou dle potřeby. Rajčatovou směs provařte do konzistence omáčky.

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte sůl a cukr v poměru 2:1, orestujte mini patizóny, ředkvičky, lusky a baby karotku tak, aby byly křupavé a měkké. Podle chuti můžete opepřit.

Bátaty opláchněte, důkladně očistěte a nakrájejte (nastrouhejte) na tenké plátky. Jednotlivé plátky potřete olivovým olejem a vložte na plech s pečícím papírem.  Pečte v troubě přibližně 10 minut při 200 °C (lupínky kontrolujte, podle velikosti, obsahu vody a dalšího se doba pečení může lišit).

Maso důkladně očistěte od tuku, šlach a blan, osolte, opepřete, dochuťte trochou rozmarýnu. Maso s kořením proválejte, aby do sebe lépe vtáhlo chuť a nechte chvíli odležet. Na rozpálené pánvi maso ze všech stran opečte tak, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Zmírněte oheň a nechte dopéct dle vaší chuti.