Humus

 

Recept na humus:

500 g cizrny

1 ks citronu

2 stroužky česneku

1 lžíce římského kmínu

2 lžíce tahini (sezamová pasta)

Voda

Olivový olej

Sladká paprika

Sůl

Pepř

Pita chléb

 

 

Namočte cizrnu přes noc ve studené vodě. Vylijte vodu s cizrnou do hrnce, přilijte dostatečné množství vody a dejte cizrnu vařit. Pozor vodu nesolit! Vařte přibližně 45 – 60 minut. U humusu nevadí, když bude cizrna rozvařená.

Cizrnu slijte, pozor vodu z vaření si nechte. Použijte tyčový nebo jiný mixér. Vychladlou cizrnu rozmixujte a přilévejte vodu z vaření, vymačkejte šťávu z citronu, přidejte tahini, římský kmín, prolisovaný česnek, olivový olej a dochuťte solí a pepřem.

Na ozdobení můžete použít celou cizrnu, čerstvou petržel a mletou papriku.