Jehněčí na česneku s brambory

Jehněčí na česneku-1

 

Recept na jehněčí:

Jehněčí hřebínek

Raté Brambory

Rozmarýn

Česnek

Cibule

Olivový olej

Sůl

Pepř

Med

 

 

Česnek v celku rozkrojte tak, aby spodní část zůstala přibližně ze 2/3. Z menší, zbylé části udělejte česnekovou pastu – v hmoždíři nebo v ruce rozmělněte česnek se solí a olivovým olejem. Jehněčí hřebínek očistěte od loje a nečistot. Maso potřete česnekovou pastou a nechte 2 – 3 hodiny odležet.

Brambory důkladně očistěte od hlíny a dalších nečistot, nechte je ve slupce a uvařte do polo měkka. Poté brambory slijte. Ořezy z masa (lůj) překrájejte na menší kousky a osmahněte na pánvi, poté podlijte vodou a nechte vyvařit. Jakmile bude šťáva téměř pryč, znovu je podlijte a dochuťte dle potřeby. Cibuli očistěte a nakrájejte na drobnější měsíčky. Brambory nakrájejte na plátky, smíchejte spolu s rozmarýnem, cibulí a podlijte připravenou šťávou z ořezu. Rozkrojený česnek potřete medem a vše vložte do trouby na 220 °C.

V pánvi si rozehřejte olej a maso opečte ze všech stran. Poté vložte maso do trouby a pečte do růžova, přibližně 10 minut.