Kuřecí „Fiorentiny“ se špenátem

Kuřecí fiorentiny s bramborem 2

 

Recept na kuřecí „Fiorentiny“:

Kuřecí maso

Špenát

Cibule

Česnek

Sůl

Pepř

Tymián

Brambory

 

 

Nejprve si proberte špenát a odstraňte tvrdé stonky. Následně ho propláchněte ve studené vodě a odstřeďte přebytečnou vodu (například v odstředivce na salát). Špenát můžete pokrájet na menší kousky (nemusíte). Očistěte česnek a cibuli a nakrájejte najemno. Kuřecí maso očistěte od přebytečného tuku a rozkrojte na jeden velký plátek (jako na řízky), maso lehce osolte a opepřete. Brambory důkladně opláchněte a očistěte od hlíny. Rozkrojte je na měsíčky a dejte vařit do mírně osolené vody (nevařte zcela do měkka). Poté brambory slijte a dejte stranou.

Rozehřejte na pánvi olej a nechte zesklovatět cibuli (na přibližně středním plamenu), pak přidejte česnek, jakmile se uvolní jeho vůně, můžete přidat špenát, sůl a pepř. Nechte špenát změknout tak, aby zůstal krásně syté zelené barvy. Sundejte připravený špenát z plamene a nechte vychladnout. Směs špenátu vložte na rozkrojenou stranu kuřecího plátku a pomalu srolujte do původního tvaru kuřecího prsa, lehce osolte a opepřete. Na rozpálené pánvi maso zprudka opečte, nejprve v místě spoje (maso se tak zatáhne a závitek se nerozvine – je důležité se závitkem nehýbat a nechat jej zatáhnout).

Vymažte si zapékací mísu nebo jinou nádobu, kterou můžete použít v troubě. Vložte do ní brambory, osolte je a opepřete (pokud chcete, můžete pro lepší chuť přidat čerstvý tymián). Brambory lehce ze všech stran potřete olivovým olejem. Přidejte maso a pečte v troubě přibližně 20 minut při 180 °C.

Recept je opravdu jednoduchý a chutný, kuřecí prsa zůstanou díky špenátu krásně šťavnatá (i tak si dávejte pozor na vysušení :-) ).