Lasagne se špenátem

 

SONY DSC

 

Recept na lasagne se špenátem:
Hovězí maso
Těstoviny na lasagne
Plechovka rajčat
Bazalka
Oregano
Cibule
Česnek
Špenát
Cuketa
Olej
Šlehačka
Sýr (parmazán/grana/eidam)
Čili
Sůl
Pepř

 

Oloupejte cibuli a česnek a nasekejte najemno. Hovězí maso, je-li potřeba, očistěte a namelte. Špenát umyjte a zbavte jej přebytečné vody v odstředivce na salát anebo pomocí čisté utěrky. Cuketu nakrájejte na kolečka a čili papričku nasekejte najemno.

Rozehřejte na pánvi olej a orestujte cibuli s česnekem. Poté přidejte špenát a lehce orestujte. Sundejte špenát z pánvičky a nehte si jej stranou v misce.

Do pánve opět přidejte olej a orestujte opět cibuli s česnekem. Pode toho, jak máte rádi pikantní jídlo přidejte buďto čili papričku v této fázi (jídlo bude ostřejší) nebo ji přidejte až ke konci restování. K orestované cibuli s česnekem (čili papričkou) vložte namleté maso a restujte. Nakonec směs dle chuti osolte a opepřete.

V rendlíku si na trošce oleje orestujte list čerstvé bazalky se stroužkem česneku a po chvilce vyndejte (jen na krátkou dobu, aby se bazalka ani česnek nespálily). Do ovoněného oleje přidejte plechovku rajčat a dochuťte bazalkou a oreganem. Nechce omáčku lehce zredukovat, aby rajčata přišly o svoji kyselost. Nakonec osolte a opepřete dle chuti.

Vezměte si zapékací mísu a začněte na sebe pokládat jednotlivé vrstvy. Střídavě pokládejte těstoviny, cukety, rajčatovou omáčku, špenát, mleté maso, rajčatovou omáčku a opět těstoviny. Poslední vrstvu udělejte z těstovin, které polijte rajčatovou omáčkou a šlehačkou. Zapékací místu přiklopte (nebo zakryjte alobalem) a vložte do předem vyhřáté trouby na 180°C. Ke konci pečení (cca 45 min.) zapékací mísu odklopte a posypte lasagne nastrouhaným sýrem. Opět vložte, již nezakryté do trouby, zvyšte teplotu na 210°C a nechte lasagne zapéct.