Palačinky s povidly a zakysanou smetanou

Palačinka

 

Recept na palačinky:

Mléko

Vejce

Špetka soli

Hladká mouka

Třtinový cukr

Máslo

Povidla (ideálně domácí)

Mandle (plátky)

Zakysaná smetana

Moučkový cukr

 

 

Do misky nalijte mléko, přidejte vajíčko, špetku soli a metličkou rozšlehejte. Poté přidejte třtinový cukr a opět rozšlehejte. Nakonec po lžicích přidávejte mouku, dokud těsto nebude mít správnou konzistenci. Na rozehřáté pánvi orestujte nasucho nasekané plátky mandlí, dokud nebudou mít zlatavou barvu (často míchejte, aby se Vám mandle nespálily). Hotové mandle dejte stranou. Na již rozehřátou pánev přidejte lžičku másla a osmažte palačinky do zlatova.

 

Hotové palačinky potřete povidly a složte na čtvrtiny. Na hotové palačinky lžičkou naneste zakysanou smetanu a nakonec vše posypte praženými mandlemi. Chcete-li, posypte zlehka moučkovým cukrem.

Pokud nemáte rádi mandle, nahraďte je například nastrouhanými vlašskými ořechy.