Polévka z černých fazolí

DSC05504

 

Recept na polévku:

Černé fazole

Cibule

Česnek

Feferonky

Římský kmín

Anglická slanina

Koriandr

Kokosové mléko

Olej

Zakysaná smetana

 

 

Černé fazole namočte do studené vody po dobu alespoň 8 hodin. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Feferonku použijte dle své chuti a její palčivosti, pokud nemáte rádi ostré, zbavte ji semínek. Římský kmín rozmělněte například v hmoždíři (římský kmín je výrazný, proto buďte opatrní).

Dejte vařit fazole spolu se slaninou, můžete použít vodu, ve které se fazole namáčely (pozor vodu nesolit). Mezitím si na pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli, česnek, feferonku a římský kmín, aby se uvolnila jejich chuť a vůně. Jakmile budou fazole uvařené, (což by mělo trvat přibližně ¾ hodiny), přidejte k nim směs koření z pánve, zalijte kokosovým mlékem a nechte opět chvilku povařit. Poté vyndejte anglickou slaninu a rozmixujte polévku tyčovým mixérem. Nakonec dochuťte solí, pepřem a dalším kořením, případně zalijte kokosovým mlékem.

 

Polévka by měla být hustá a dostatečně rozmixovaná. Naservírovanou polévku ozdobte zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem a feferonkou (nebo cherry rajčetem). Podle chuti můžete přidat nakrájenou slaninu na tenké plátky.