Pomalu pečená kachna se zelím

kachna-porce2

 

Recept na kachnu:

Celá kachna

Červené zelí (nakládané)

Jablka

Sůl

Kmín

Voda

 

 

Kachnu opláchněte a osušte, odstraňte přebytečnou kůži. Důkladně celou kachnu osolte a posypte kmínem. Jablka opláchněte, oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na menší kousky (nejprve na osminy a následně na plátky). Část jablek dejte dovnitř kachny a zbytek dejte na dno pekáče. Kachnu vložte do mísy nebo pekáče prsy dolu (díky tomu budou krásně šťavnatá) a podlijte trochou horké vody (není potřeba moc, kachna pustí velké množství šťávy). Kachnu přiklopte nebo zabalte do alobalu a dejte péct na sedm hodin při 80 °C.
Po první části pečení zvyšte teplotu na 120 °C a přidejte zelí na dno pekáče a pečte další dvě až tři hodiny, následně zelí vyndejte a kachnu opět vraťte do trouby na další tři hodiny. Kachnu pečte stále přiklopenou.
V poslední fázi zvyšte teplotu na 180 °C nebo dle potřeby. Odlijte si šťávu a pravidelně kachnu potírejte, aby kachna zezlátla a udělala křupavou kůrku.

 

ZDE naleznete recept na bramborový knedlík.