Pórková polévka

Pórková polévka detail

 

Recept na pórkovou polévku:

Pórek

Máslo

Olivový olej

Voda

Sůl

Pepř

Majoránka

Kmín

 

 

Nejprve pórek opláchněte a zbavte největších nečistot (pesticidů, hnojiv a dalších). Poté ho rozkrojte na polovinu (nedokrajujte zcela do cibulovité části, tak aby se nerozpůlil) a důkladně opláchněte všechny nečistoty a hlínu (při růstu se dostává hlína mezi jednotlivé listy až k cibulovité části). Jakmile máte pórek opláchnutý, nakrájejte ho na drobné nudličky (cibulovitou část můžete nechat na kolečka).

Do hrnce dejte lžíci másla a 2 lžíce olivového oleje. Do rozehřátého másla s olejem přidejte po částech pórek a důkladně ho orestujte. Poté zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Polévku nechte pár minut probublávat, tak aby pórek ztratil svou výraznou cibulovitou chuť. Na závěr dochuťte solí, pepřem, drceným kmínem (můžete nechat v celku), a majoránkou.

I když polévka nevypadá příliš vábně, je zdravá a správně ochucená je i velmi chutná. Pokud by vám polévka takto nestačila, přidejte do ní například krupicové noky.