Pravé italské tiramisú

porce-tiramisu

 

Recept na tiramisú:

500 g mascarpone

3 – 5 lžic cukru (podle chuti)

5 vajec

Káva

Velký panák Amaretta

Balení cukrářských piškot

Kakao nebo čokoláda

Sůl

 

 

Tiramisú je potřeba dělat z čerstvých vajec, proto je potřeba vyzkoušet, jsou-li vejce opravdu čerstvá. Připravte si misku s mírně osolenou vodou a vejce do ní opatrně vložte. Pokud zůstanou u dna, jsou čerstvá a můžete je na dezert použít.

 

Nejprve uvařte silnou kávu a nechte ji vychladnout. Poté se pusťte do přípravy krému. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte spolu s cukrem a velkým panákem likéru Amaretta do pěny (Amatertto můžete přidat do kávy, do krému nebo do obojího). Následně přimíchejte mascarpone a důkladně vymíchejte v hladký krém (mascarpone by se nemělo příliš šlehat). Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do krému. Nyní už můžete připravit samotný dezert. Piškoty namočte do vychladlé kávy a klaďte jeden vedle druhého tak, abyste zakryly celé dno misky. Následně na piškoty naneste krém a jednotlivé vrstvy postupně opakujte tak, aby poslední vrstva byla krém. Nakonec posypte kakaem nebo na ni nastrouhejte čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Hotové tiramisú dejte alespoň na půl hodiny vychladit do ledničky.

 

Tipy: Dezert můžete připravit také do malých mističek či skleniček na jednotlivé porce.