Segedínský guláš

segedinsky-gulas-2

 

Recept na guláš:

Vepřové maso (kýta)

Cibule

Paprika

Kysané zelí

Smetana (zakysaná smetana)

Olej

Sůl

Pepř

Kmín

Čili

Hladká mouka

 

 

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Maso očistěte – v našem případě vepřovou kýtu (druh masa určuje délku tepelné úpravy).  Nakrájejte kýtu na kostičky velké přibližně 2 cm a poprašte je hladkou moukou (hladká mouka v základu dostatečně zahustí samotný guláš, nemělo by být tedy třeba guláš následně dohušťovat). Připravte si hrnec, nalijte do něj olej a nechte ho dostatečně rozehřát. Poté maso zprudka opečte, tak aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Jakmile je maso opečené, vyndejte jej z hrnce na talíř.

Ve stejném hrnci orestujte cibuli (pokud je potřeba dolijte olej). Jakmile cibule zesklovatí, přidejte mletou papriku a snižte plamen. Je velice důležité neustále míchat, aby paprika nezhořkla. Jakmile má cibule požadovanou barvu, přidejte maso a zalijte vodou nebo vývarem (my jsme použili pouze vodu, ale s vývarem bude mít guláš lepší chuť a nebude potřeba jej tolik dochucovat). Vody by mělo být takové množství, aby se maso dusilo, nikoliv vařilo. Pokud chcete docílit tmavší barvy, můžete použít rajský protlak, který změní chuť jídla.

Připravte si kysané zelí. Pokud chcete snížit kyselost, propláchněte jej ve studené vodě a následně nechte odkapat. Zelí překrájejte na menší kousky a vložte do hrnce. Guláš dochuťte kmínem a opět dolijte vodou, aby se všechny chutě mohli spojit. Přidejte další koření, jako čili, pepř a sůl. Důkladně provařte alespoň 15 minut a následně zjemněte smetanou. Opět důkladně provařte a finálně dochuťte podle potřeby.

 

ZDE naleznete recept na houskový knedlík.