Vanilková panna cotta s piškotem

 

Recept na panna cottu:

600 ml šlehačky

150 ml mléka

3 plátky želatiny

2 polévkové lžíce třtinového cukru

2 vanilkové lusky

150 g celozrnné sušenky

50 g másla (na spojení sušenek)

200 g mraženého ovoce (lesní směs)

50 ml portského vína

voda

 

 

Sušenky rozdrťte (můžete použít různé druhy – máslové, grahamové apod.), přidejte rozehřáté máslo a důkladně promíchejte. Formičky vymažte trochou másla/oleje a na dně udělejte cca 0,5 cm silnou vrstvu sušenek. Důkladně sušenky stlačte a dejte do ledničky.

Želatinové plátky dejte namočit do studené vody. Vanilkový lusk rozřízněte podélně a vyškrabejte zrníčka. Smetanu, mléko, vanilku a lžíci třtinového cukru dejte do hrnce. Zahřejte na mírném ohni k bodu varu. Nezapomeňte míchat, aby se nepřipálilo. Sundejte z ohně, přidejte okapanou želatinu a důkladně vmíchejte metlou. Jakmile je želatina rozpuštěná, můžete směsí naplnit formičky (želatina se nemusí zcela rozpustit, je lepší směs lít přes hrubé síto). Dejte do lednice alespoň na 6 hodin (lepší přes noc) důkladně ztuhnout. Aby Vám panna cotta neoschla, přikryjte potravinovou fólií. Druhý den panna cottu vyndejte z formičky a připravte na talíř.

Zmražené ovoce dejte do hrnce spolu s třtinovým cukrem, portským vínem a trochou vody (vodu a cukr si upravte dle konzistence a chuti). Jakmile je hotovo, nechte chvilku vychladnout a následně panna cottu polijte.

 

Tip. Pokud nemáte malé formičky, můžete udělat například ve formě na dort nebo vynechat sušenky a dát do vymazané skleničky. Osobně jsem takto panna cottu jedl prvně a nejvíce mi chutná.