Vánoční medové perníčky

Hotové perníčky 2

 

Recept na perníčky:

3 dcl medu

4 dcl cukru krystal

Pokud máte raději vůni a chuť medu, upravte si poměr medu a cukru např. 3,5 : 3,5.

1,5 polévkové lžíce zázvoru

1,5 polévkové lžíce skořice

1 polévková lžíce hřebíčku

Všechno koření namleté (čerstvě mleté má výraznější vůni a chuť).

1 prášek do pečiva

1,5 kg hladké mouky

350 g másla

3 dcl šlehačky

Chcete-li docílit tmavé barvy perníčku, přidejte kakao (v tomto receptu jsme přidali přibližně 4 polévkové lžíce).

 

 

Smíchejte med, cukr, koření, máslo a vše důkladně utřete do kompaktní hmoty. Po částech přilévejte šlehačku (je důležité, aby měli jednotlivé ingredience pokojovou teplotu). ¾ mouky smíchejte s práškem do pečiva a s kakaem (kakao můžete přidat i později podle barvy). Vše důkladně propracujte v těsto a nechte přes noc odležet v chladu. Druhý den do těsta zapracujte zbytek mouky a důkladně propracujte. Těsto vyválejte na pomoučeném válu do tenka (přibližně 3 – 5 mm). Pokud nechcete mít perníčky bílé od mouky, válejte těsto v potravinové fólii. Perníčky pečte na vymazaném plechu (nebo jej potáhněte pečícím papírem) na 175 – 200 °C.

 

Poleva na zdobení:

1 bílek

150 g moučkového cukru

Pár kapek šťávy z citronu

 

Vše důkladně vyšlehejte v polotuhou hmotu, kterou následně plňte do sáčku na zdobení. Máte-li rádi výraznou chuť citronu, můžete jej použít víc.