Vepřový vývar

Uvařená zelenina

Recept na vepřový vývar:

Vepřová kotleta

Cibule

Mrkev

Řapíkatý celer

Bobkový list

Nové koření

Celý pepř

Sůl

 

 

Pokud si koupíte vepřovou kotletu vcelku, budete muset oddělit maso od kosti. Začněte u viditelné kosti a pomalu od ní maso oddělujte.

Vložte vepřové kosti do hrnce se studenou vodou (vodu jsme osolili a opepřili – nemusíte). Přidejte nové koření, bobkový list a celý pepř. Dejte na nejvyšší plamen a přiveďte co nejrychleji k varu, jakmile začne voda vřít, ztlumte plamen přibližně na polovinu, aby vývar pouze probublával. Jsou-li na hladině bílé bubliny, jedná se o vysrážené bílkoviny. Pokud nechcete mít vývar kalný, opatrně sraženiny sbírejte pomocí naběračky do misky.

Zeleninu očistěte od hlíny a dalších nečistot, překrájejte na menší kousky nebo nechte vcelku. Pokud chcete docílit sytější barvy vývaru, můžete opéct na pánvi cibuli nebo ji nechat vcelku včetně slupky. V našem receptu jsme použili pouze mrkev, řapíkatý celer a cibuli (můžete doplnit nebo nahradit například petrželí a podobně). Jakmile vývar přijde k varu a plamen už je ztlumený, aby mírně probublával, je na čase přidat všechnu zeleninu.

Voda se během vaření odpařuje. Je-li potřeba, můžete opatrně dolít studenou vodu, aby se vám vývar nezakalil.
Doba vaření vývaru se značně liší podle velikosti, případně použitých ingrediencí nebo jak moc silný vývar chcete. Náš vývar jsme vařili přibližně hodinu a půl.