Vykostění kuřete díl 1.

Otočené kuře

Dnes Vám ukážeme, jak snadno ušetřit na kuřecím mase. Jak na to? Jednoduše si koupíte celé kuře, namísto porcovaných prsních řízků nebo jiné části a pokusíme se využít celé kuře. Takže naostřete nože a jde se na to :-).

 

 

Kuře si položte prsy nahoru a nahmatejte hrudní kost. Udělejte dva řezy podél chrupavky (jako na fotce) nebo pouze jeden (obě varianty jsou dost podobné). Odstraňte klíční kosti, které se nacházejí v horní části (pozor – pokud se kost zlomí, mohli byste se o ni poranit). Dále od hrudi odkrojte prsní řízky nebo je oddělte rukou (lze snadno odtrhnout rukou). Jakmile máte oddělená prsa, nahmatejte klouby křidélek a v tomto místě křídla odkrojte. Následně si kuře otočte a stejným způsobem oddělte stehna, abyste mohli oddělit celou kostru. Tu následně celou odřízněte od zbytku masa (pokud budete chtít dělat například roládu, dávejte si pozor, abyste maso neprořízli).

 

Po tomto vykostění nám zůstane celé kuře včetně křídel a stehen v celku. Takto byste mohli kuře naplnit a péct v celku, jako roládu. Kostru můžete využít na poctivý kuřecí vývar.

 

Pokud budete chtít kuřecí maso využít jinak, popíšeme Vám postup vykostění v dalším díle.