Zelený chřest s vepřovým a holandskou omáčkou

Chřest s vepřovým masem

 

Recept na chřest:

Zelený chřest

Sůl

Pepř

Máslo

Olivový olej

 

Chřest opláchněte, odkrojte spodní dřevnatou část (chřest je zde bílý) a oloupejte škrabkou od hlavičky směrem dolu, tak, aby byl chřest zelený. Na pánvi rozpusťte máslo s kapkou olivového oleje a orestujte chřest z obou stran, aby změkl, ale přesto zůstal křupavý. Dochuťte trochou soli a pepře.

 

 

Recept na vepřové maso:

Vepřová pečeně

Sůl

Pepř

Olivový olej

 

Maso očistěte od přebytečného tuku, případně od kosti, tak jako v našem případě. Nakrájejte maso na plátky přibližně na palec široké, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olej a zprudka maso opečte z obou stran, tak aby šťáva zůstala uvnitř.

 

 

Recept na holandskou omáčku (2 – 3 porce):

1 žloutek

½  lžíce citronové šťávy

1 lžíce vody

½ lžíce bílého vína

Sůl

Pepř

30 g másla

 

Na středním ohni si přepusťte máslo a sbírejte pěnu, dokud nebude zcela průzračné (pozor na přepálení másla). Přepuštění u tohoto malého množství másla by mělo být opravdu rychlé.

Svařte si víno s vodou tak, aby se zredukovalo a následně nechte vychladnout. Připravte si hrnec s vodou a žáruvzdornou mísu. Žloutek dejte do žáruvzdorné mísy mimo hrnec, přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř a začněte šlehat, aby směs zvětšila objem. Poté mísu položte na hrnec s ohřátou vodou (pozor, aby se voda nedotýkala mísy – Holandská omáčka se nesmí vařit). Postupně vmíchejte máslo a stále šlehejte, nakonec přidejte zredukované víno.

Holandská omáčka se dá přirovnat k majonéze, ale je více vláčná a má jemnější chuť.