Jídelníček

Ukázkový jídelníček je určen pro všechny, kteří mají problémy s jídlem, přejídáním nebo nevědí co si chystat k jídlu. Připravili jsme snadný „univerzální“ návod pro úpravu vašeho jídelníčku. Každý člověk má jiný energetický výdej – například podle životního stylu, a tomu byste měli přizpůsobit svůj denní příjem energie ze stravy.

 

Pro informace k jednotlivým dnům klikněte do tabulky nebo na dny nad tabulkou..

Den Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře Pozdní večeře
Pondělí Ovesné vločky Pečivo a tvarohový sýr Tofu se zeleninou Mandlový koláč Krůtí s bramborem Kešu ořechy
Úterý Vaječná omeleta Rýžový nákyp Pstruh se zeleninou Knackenbrot a sýr cottage Polévka z černých fazolí Semínka
Středa Pečivo a tvarohový sýr Bílý jogurt a ovoce Pohankové nudle Zeleninový vývar Vepřové špízy s kuskusem Čokoláda
Čtvrtek Sójové vločky s ovocem Pečivo a rybí pomazánka Červená čočka Ovocný čajový koláč Losos s risottem Para ořechy
Pátek Domácí müsli Pečivo a avokádová pomazánka Dýňová polévka Salát caprese Jehněčí kotletky s hummusem Semínka
Sobota Ovocný salát Bílý jogurt Polévka minestrone Malinový Crème fraîche Kuřecí ratatouille Mandle
Neděle Ovesné vločky Pečivo a tvarohový sýr Sphagetti puttanesca Caesar salát Telecí a celerová kaše Lísková jádra

 

Základním pravidlem ve správném stravování je pravidelnost. Pokuste se jíst každý den přibližně ve stejnou dobu – například snídaně v 7 hodin, svačina v 10 hodin, oběd ve 12 hodin, odpolední svačina ve 14 hodin, večeře v 17 hodin a pozdní večeře (pokud nejste po večeři sytí) v 19 hodin. Neméně důležitý je dostatečný příjem tekutin po celý den. Vypijte alespoň 3 dl tekutin ke každému jídlu. Pijte tekutiny, které neodvodňují a jsou neslazené (přírodní voda, slabé čaje s nízkým obsahem kofeinu). Pokuste se snížit příjem soli na nezbytné minimum. Jakmile si zvyknete na nižší dávku soli, uvidíte, že začnete cítit chutě, které Vám po dlouhou dobu unikali. Dbejte na pestrost jídelníčku, abyste získali všechny potřebné minerály, vitamíny, živiny a další látky, které jsou nezbytné pro správný chod Vašeho organismu. Nemá smysl živiny do sebe „cpát pod tlakem“, protože tělo je schopné přijmout určitou dávku a zbytek vyloučí přirozenou cestou. Naopak tím zatěžujete svůj organismus a můžete si způsobit zdravotní problémy.

 

 

Pokud nemáte čas na přípravu složitých jídel, vyberte si jídla, která jsou na přípravu jednodušší. Přizpůsobte si jídelníček podle Vaší tělesné hmotnosti, energetickému výdeji a dalším faktorům, které jsou důležité, aby člověk shodil nějaké to kilo. Začít jíst zdravěji může každý… Každý se může cítit lépe a udělat něco pro své zdraví, dobrou náladu a celkové štěstí.

 

Kanál Benátky