Čtvrtek

 

Den Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře Pozdní večeře
Čtvrtek Sójové vločky s ovocem Pečivo a rybí pomazánka Červená čočka Ovocný čajový koláč Losos s risottem Para ořechy

 

 

Snídaně

Sójové vločky s jogurtem a čerstvým ovocem

Porce: 290 g

Sojové vločky

300 ml teplého čaje dle vaší chuti (nejméně).

 

100 g ovoce dle vaší chuti

150 g bílého jogurtu

40 g sójových vloček

 

Mezi snídaní a svačinou nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

Svačina

Celozrnné pečivo s rybí pomazánkou a čerstvým ovocem

Porce: 120 g

300 ml vody (nejméně).

 

50 g celozrnného nebo více zrnného pečiva

40 g rybí pomazánky

30 g čerstvé zeleniny

 

Recept na rybí pomazánku:Rybí pomazánka

1 konzerva sardinek v oleji

Jarní cibulka

Citrón

Máslo

Sůl a pepř

 

Vyndejte se sardinek kosti (páteř) a dejte všechny rybičky do misky. Zakápněte sardinky citrónem, přidejte najemno nakrájenou cibulku, trošku povoleného másla a vidličkou zamíchejte. Poté dochuťte solí a pepřem.

 

Mezi svačinou a obědem nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

 

Oběd

Červená čočka na indický způsob

Porce: 200 g

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

 

Recept na červenou čočku na indický způsob:Červená čočka

120 g červené čočky

1/2  cibule

1 česnek

1 mrkev

Rajčata (2 čerstvá – podle velikosti či cca 2 lžíce z konzervy)

Čerstvý zázvor (podobné množství jako nakrájeného česneku)

Římský kmín

Černý sezam

Kurkuma

Gram masala

Čerstvý koriandr (nebo sušený)

Sůl a pepř

1 lžíce olivového oleje

 

Čočku propláchněte pod vodou a dejte ji vařit. Mezitím, než se čočka lehce provaří, očistěte a nakrájejte zeleninu – cibuli najemno, česnek na plátky, mrkev na kolečka (popř. na poloviční) a čerstvý zázvor na malé kousky. Rozpalte pánev, nalijte na ni olivový olej a dejte orestovat cibuli, po chvilce přidejte česnek, pak mrkev a nakonec koriandr. Restuje, dokud mrkev nebude orestovaná. Poté zmírněte plamen a přidejte kurkumu, gram masalu, rozdrcený římský kmín a nakonec černý sezam. Po krátkém restování koření (aby se z něj uvolnily chutě) přidejte čerstvá (bez slupky) nebo konzervovaná rajčata a mírně povařenou čočku i se zbytkem vody. Pokud se voda vyvařila, směs podlijte. Nechte probublávat do změknutí. Podle chuti osolte a opepřete a přidejte čerstvý koriandr (pokud máte jen sušený, přidejte ho do základu k ostatnímu koření).

 

Nezapomeňte, že fantazii se meze nekladou a recept si můžete upravit dle svého. Pokud chcete čočku s více rajčaty nebo mrkví, recept si poupravte.

Mezi obědem a svačinou nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

Svačina

Ovocný čajový koláč

Porce: 80 g

300 ml teplého čaje (nejméně).

 

Recept na ovocný čajový koláč:Ovocný čajový koláč

300 g sušeného ovoce (třešně, brusinky nebo mix ovoce)

225 ml horkého čaje (například černý)

1 pomeranč

50 g másla

100 g hnědého třtinového cukru

1 vejce (ideálně domácí)

225 g prosáté hladké mouky

1 kypřící prášek

20 g třtinového cukru Demerara

 

Pokud máte sušené ovoce větší např. švestky, tak ho překrojte, vložte do misky a zalijte horkým čajem spolu se šťávou (3/4 deci) a kůrou z pomeranče. Nechte naložené ovoce alespoň 4 hodiny odležet v chladu. Vyšlehejte máslo s třtinovým cukrem, přidejte vejce a pomalu přisypávejte mouku. Poté opatrně vmíchejte naložené ovoce a nalijte těsto do vymazané formy. Nakonec těsto posypte cukrem Demerara. Pečte v předehřáté troubě na 180˚C přibližně hodinu (dokud střed nepřestane lepit).

 

Mezi svačinou a večeří nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

 

Večeře

Losos s italským risottem

Porce: risotto (140 g), losos (80 g)

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

 

Recept na lososa:Grilovaný losos

Losos

½ citrónu

Sůl a pepř

Bylinky podle vaší chuti (nemusí být)

Olivový olej

 

Lososa zbavte kůže nebo ponechejte (dle vaší chuti), osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi s olivovým olejem (můžete doplnit bylinkami dle chuti) a vymačkejte z citronu trochu šťávy.

 

Recept na italské risotto:Italské risotto

Rýže Arborio

Cibule

Česnek

Máslo

Sůl a pepř

Olivový olej

Parmazán

Zeleninový vývar

Vermut nebo kvalitní suché bílé víno

Nezapomínejte na to, že z jak kvalitních surovin vaříte, tak kvalitní bude pokrm.

Pokud chcete mít v risottu jemnou chuť, můžete přidat zeleninu (mrkev, cuketu, olivy, …) nebo houby (hříbky, žampiony, lišky, …).

 

Rozehřejte na pánvi olivový olej s částí másla a orestujte najemno nakrájenou cibuli s česnekem do sklovata. Poté přidejte rýži, nechte ji chvíli restovat a zalijte vermutem nebo bílým vínem a stáhněte plamen na ½. Jakmile se vermut začne ztrácet, přilévejte po částech vývar (aby byla rýže z většiny ponořena). Nezapomínejte míchat a dolévat vývar, aby rýže nebyla „na suchu“. Pokud chcete přidávat zeleninu nebo houby, přidávejte je v průběhu vaření (doplňte kořením dle chuti). Jakmile rýže dostatečně změkne, vmíchejte máslo a parmazán. Risotto by mělo mít lepkavou konzistenci a při pohazování dělat vlny.

 

Pozdní večeře

Para ořechy

Porce: 50 g

Pokud máte večer sále hlad, dejte si porci para ořechů.

 

Para ořechy