Den | Snídaně | Svačina | Oběd | Svačina | Večeře | Pozdní večeře |
---|---|---|---|---|---|---|
Čtvrtek | Sójové vločky s ovocem | Pečivo a rybí pomazánka | Červená čočka | Ovocný čajový koláč | Losos s risottem | Para ořechy |
Porce: 290 g
300 ml teplého čaje dle vaší chuti (nejméně).
100 g ovoce dle vaší chuti
150 g bílého jogurtu
40 g sójových vloček
Mezi snídaní a svačinou nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.
Porce: 120 g
300 ml vody (nejméně).
50 g celozrnného nebo více zrnného pečiva
40 g rybí pomazánky
30 g čerstvé zeleniny
1 konzerva sardinek v oleji
Jarní cibulka
Citrón
Máslo
Sůl a pepř
Vyndejte se sardinek kosti (páteř) a dejte všechny rybičky do misky. Zakápněte sardinky citrónem, přidejte najemno nakrájenou cibulku, trošku povoleného másla a vidličkou zamíchejte. Poté dochuťte solí a pepřem.
Mezi svačinou a obědem nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.
Hubněte rychleji nejen při sportu, ale i při chůzi a odpočinku hubnoucím tílkem.
-75%199 KčNáramek, který monitoruje Vaše zdraví.
-43%399 Kč
Porce: 200 g
300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.
Recept na červenou čočku na indický způsob:
120 g červené čočky
1/2 cibule
1 česnek
1 mrkev
Rajčata (2 čerstvá – podle velikosti či cca 2 lžíce z konzervy)
Čerstvý zázvor (podobné množství jako nakrájeného česneku)
Římský kmín
Černý sezam
Kurkuma
Gram masala
Čerstvý koriandr (nebo sušený)
Sůl a pepř
1 lžíce olivového oleje
Čočku propláchněte pod vodou a dejte ji vařit. Mezitím, než se čočka lehce provaří, očistěte a nakrájejte zeleninu – cibuli najemno, česnek na plátky, mrkev na kolečka (popř. na poloviční) a čerstvý zázvor na malé kousky. Rozpalte pánev, nalijte na ni olivový olej a dejte orestovat cibuli, po chvilce přidejte česnek, pak mrkev a nakonec koriandr. Restuje, dokud mrkev nebude orestovaná. Poté zmírněte plamen a přidejte kurkumu, gram masalu, rozdrcený římský kmín a nakonec černý sezam. Po krátkém restování koření (aby se z něj uvolnily chutě) přidejte čerstvá (bez slupky) nebo konzervovaná rajčata a mírně povařenou čočku i se zbytkem vody. Pokud se voda vyvařila, směs podlijte. Nechte probublávat do změknutí. Podle chuti osolte a opepřete a přidejte čerstvý koriandr (pokud máte jen sušený, přidejte ho do základu k ostatnímu koření).
Nezapomeňte, že fantazii se meze nekladou a recept si můžete upravit dle svého. Pokud chcete čočku s více rajčaty nebo mrkví, recept si poupravte.
Mezi obědem a svačinou nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.
Porce: 80 g
300 ml teplého čaje (nejméně).
Recept na ovocný čajový koláč:
300 g sušeného ovoce (třešně, brusinky nebo mix ovoce)
225 ml horkého čaje (například černý)
1 pomeranč
50 g másla
100 g hnědého třtinového cukru
1 vejce (ideálně domácí)
225 g prosáté hladké mouky
1 kypřící prášek
20 g třtinového cukru Demerara
Pokud máte sušené ovoce větší např. švestky, tak ho překrojte, vložte do misky a zalijte horkým čajem spolu se šťávou (3/4 deci) a kůrou z pomeranče. Nechte naložené ovoce alespoň 4 hodiny odležet v chladu. Vyšlehejte máslo s třtinovým cukrem, přidejte vejce a pomalu přisypávejte mouku. Poté opatrně vmíchejte naložené ovoce a nalijte těsto do vymazané formy. Nakonec těsto posypte cukrem Demerara. Pečte v předehřáté troubě na 180˚C přibližně hodinu (dokud střed nepřestane lepit).
Mezi svačinou a večeří nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.
Hubněte rychleji nejen při sportu, ale i při chůzi a odpočinku hubnoucím tílkem.
-75%199 KčHubněte rychleji nejen při sportu, ale i při chůzi a odpočinku hubnoucím tílkem.
-75%199 Kč
Porce: risotto (140 g), losos (80 g)
300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.
Losos
½ citrónu
Sůl a pepř
Bylinky podle vaší chuti (nemusí být)
Olivový olej
Lososa zbavte kůže nebo ponechejte (dle vaší chuti), osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi s olivovým olejem (můžete doplnit bylinkami dle chuti) a vymačkejte z citronu trochu šťávy.
Rýže Arborio
Cibule
Česnek
Máslo
Sůl a pepř
Olivový olej
Parmazán
Zeleninový vývar
Vermut nebo kvalitní suché bílé víno
Nezapomínejte na to, že z jak kvalitních surovin vaříte, tak kvalitní bude pokrm.
Pokud chcete mít v risottu jemnou chuť, můžete přidat zeleninu (mrkev, cuketu, olivy, …) nebo houby (hříbky, žampiony, lišky, …).
Rozehřejte na pánvi olivový olej s částí másla a orestujte najemno nakrájenou cibuli s česnekem do sklovata. Poté přidejte rýži, nechte ji chvíli restovat a zalijte vermutem nebo bílým vínem a stáhněte plamen na ½. Jakmile se vermut začne ztrácet, přilévejte po částech vývar (aby byla rýže z většiny ponořena). Nezapomínejte míchat a dolévat vývar, aby rýže nebyla „na suchu“. Pokud chcete přidávat zeleninu nebo houby, přidávejte je v průběhu vaření (doplňte kořením dle chuti). Jakmile rýže dostatečně změkne, vmíchejte máslo a parmazán. Risotto by mělo mít lepkavou konzistenci a při pohazování dělat vlny.
Porce: 50 g
Pokud máte večer sále hlad, dejte si porci para ořechů.