Pátek

 

Den Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře Pozdní večeře
Pátek Domácí müsli Pečivo a avokádová pomazánka Dýňová polévka Salát caprese Jehněčí kotletky s hummusem Semínka

 

 

Snídaně

Domácí müsli s mlékem

Porce: domácí müsli (60 g), mléko (150 ml)

300 ml teplého čaje dle vaší chuti (nejméně).

 

Recept na domácí müsli:Domácí müsli

Celozrnné ovesné vločky

Přírodní ořechy (vlašské, lískové, mandle, pistácie)

Sušené ovoce – neslazené (rozinky, brusinky, meruňky, švestky, …)

Máslo

Med

Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa

 

Překrájejte ořechy a sušené ovoce na menší kousky podle vašich představ. Na suché pánvi opražte vločky do zlatavé barvy. Přidejte trošku másla, ořechy, sušené ovoce a med a společně chvíli orestujte. Na konci můžete přidat malé kousky čokolády. Nechte müsli vychladnout a můžete podávat.

 

Mezi snídaní a svačinou nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

 

Svačina

Celozrnné pečivo s avokádovou pomazánkou

Porce: celozrnné pečivo (50 g), avokádová pomazánka (40 g)

300 ml vody (nejméně).

 

Recept na avokádovou pomazánku (guacamole):Guacamole

1 avokádo

½ limetky (citronu)

Sůl a pepř

Čili

Čerstvý koriandr

Olivový olej

 

Rozřízněte avokádo, vyndejte pecku a vydlabejte jej do misky. Přidejte šťávu z limetky či citronu, čili, nasekaný koriandr, sůl a pepř a zakápněte olivovým olejem. Ingredience pečlivě smíchejte v ruce nebo v mixéru.

 

Mezi svačinou a obědem nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

Oběd

Dýňová polévka s celozrnným pečivem

Porce: dýňová polévka (300 ml), 50 g celozrnného pečiva

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

 

Recept na dýňovou polévku:Dýňová polévka

Dýně hokaido

Mrkev

Brambory

Cibule

Menší hrst sušených hub

Kurkuma

Kari

Muškátový květ nebo oříšek

Zeleninový vývar

Olej

Mléko

Sůl a pepř

 

Očistěte a nakrájejte dýni, mrkev a brambory (7:2:1) na malé kousky. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na rozpáleném oleji, až cibule zesklovatí, přidejte koření (kurkumu a kari) – nezapomeňte stále míchat, aby se koření nepřipálilo. Přidejte pokrájenou dýni a mrkev. Jakmile je zelenina orestovaná do měkka, zalijte vývarem a přidejte brambory. Houby namočte do misky s mlékem, jakmile se nasáknou, přidejte je do polévky a přidejte špetku muškátu. Až vše změkne, rozmixujte polévku tyčovým mixérem. Nakonec krém zjemněte mlékem a dochuťte solí a pepřem.

 

Mezi svačinou a obědem vypijte alespoň 300 ml tekutin (nejlépe vodu).

 

Svačina

Salát caprese

Porce: mozzarella (50 g), rajčata (50 g), bazalkové pesto (10 g)

300 ml vody (nejméně).

 

Recept na bazalkové pesto:Caprese

3 hrsti čerstvých lístků bazalky

2 stroužky česneku

Hrst piniových oříšků

Hrst strouhaného parmazánu

50 ml olivového oleje

Sůl a pepř

 

Lístky bazalky opláchněte a osušte, v hmoždíři nebo mixeru rozmělněte spolu s olejem, solí a česnekem. Nakonec přidejte piniové oříšky s parmazánem a lehce opepřete.

 

Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky a pokládejte přes sebe. Polejte olivovým olejem spolu s bazalkovým pestem. Můžete podávat například s celozrnnými grisinami (italské pečivo).

 

Mezi obědem a večeří vypijte alespoň 300 ml tekutin (nejlépe vodu).

 

 

Večeře

Jehněčí kotletky s hummusem

Porce: jehněcí kotletky (150 g), hummus (50 g)

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

 

Recept na jehněčí kotletky:Jehněčí kotletky

Jehněčí kotletky

Ananas

Červená cibule

Balsamikový ocet

Olivový olej

Čerstvý pelyněk, estragon a petržel

Pekanové ořechy

Česnek

Sůl a pepř

 

Očistěte ananas a nakrájejte ho přibližně na 3 cm velké kostky. Nakrájejte najemno cibuli, nasekejte bylinky (estragon a petržel) a vše zastříkněte balsamikovým octem, dochuťte solí a pepřem. Chvíli před podáváním přidejte opečené pekanové ořechy.

Očistěte jehněčí hřebínek od loje a šlach. Připravte si marinádu – nasekejte česnek, smíchejte ho spolu s nasekaným pelyňkem a olivovým olejem. Marinujte jehněčí hřebínky 2 – 4 hodiny. Poté vyndejte marinované maso, osolte ho a opepřete z obou stran a opečte na rozpálené pánvi s olejem.

 

Recept na hummus:Hummus

Cizrna

Tahini pasta

Česnek

Římský kmín

Sůl

Voda z uvařené cizrny

Olivový olej

 

Cizrnu namočte do studené vody po dobu alespoň 12 hodin. Poté ji dejte vařit do osolené vody a vaře ji do měkka – přibližně 3 hodiny. Jakmile je cizrna uvařená, nechte ji vychladnout. Do mixéru dejte cizrnu, česnek, tahini pastu, olivový olej, vodu z uvařené cizrny, sůl a vše rozmixujte. Hummus by měl mít konzistenci lesklé pasty.

 

Pozdní večeře

Semínka dle vaší chuti

Porce: 50 g

Pokud vám večeře nestačila, dejte si ještě mix semínek.

 

Slunečnicové semínko