Pondělí

 

Den Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře Pozdní večeře
Pondělí Ovesné vločky Pečivo a tvarohový sýr Tofu se zeleninou Mandlový koláč Krůtí s bramborem Kešu ořechy

 

 

Snídaně

Ovesné vločky a sušené ovoce s bílým jogurtem

Porce: 205 g

300 ml teplého čaje dle vaší chuti (nejméně).

Připravte si snídani dle svých chutí, nenechte se omezovat prodávanými cereáliemi, které obsahují konzervanty, barviva, umělé cukry, glutamáty a další látky škodící vašemu zdraví.

 

Recept na ovesné vločky a sušené ovoce s bílým jogurtem:Ovesné vločky s jogurtem

30 g ovesných vloček

15 g sušeného ovoce dle vaší chuti

10 g semínek nebo ořechů (nebo mix)

150 g bílého jogurtu

Pokud rádi začínáte svůj den na sladko, můžete přidat 4 g medu.

 

Mezi snídaní a svačinou vypijte alespoň 300 ml tekutin (voda nebo neslazený čaj).

 

 

Svačina

Celozrnný chléb

Porce: 170 g

300 ml vody (nejméně).

 

Recept:Celozrnný chléb a tvarohový sýr

40 g celozrnného chlebu

30 g přírodní tvarohový sýr

100 g zeleniny dle chuti

 

Mezi svačinou a obědem vypijte alespoň 300 ml tekutin (nejlépe vodu).

 

Oběd

Tofu se zeleninou a rýží

Porce: cca 250 g

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

Pokud vám tofu zrovna „nešmakuje“ můžete ho nahradit kuřecím masem.

 

Recept na tofu se zeleninou a rýží:Tofu se zeleninou a rýží

80 g tofu

100 g hnědé rýže

20 g cukety

20 g lilku

10 g mrkve

10 g papriky

20 g rajčat (čerstvá nebo konzervovaná)

Čerstvá petrželka

1 menší cibule

1 stroužek česneku

Kari, kurkuma, římský kmín, čili, zázvor, sůl, pepř

Voda dle potřeby (100 g)

1 lžíce olivového oleje

 

Tofu, lilek a cuketu nakrájejte na cca 2 cm velké kostky. Lilek osolte a nechte alespoň 20 minut odležet. Mrkev a papriku nakrájejte na nudličky. Máte-li rajčata čerstvá, zbavte je slupky a pokrájejte na menší kousky. Rozehřejte přibližně lžíci olivového oleje a orestujte nakrájenou cibuli, česnek a koření, přidejte osušený lilek, cuketu a mrkev. Jakmile zelenina změkne, přidejte tofu, rajčata a zalijte vodou dle potřeby. Po změknutí rajčat přidejte papriku a čerstvé bylinky. Ochuťte solí a pepřem a nechte chvíli povařit, aby směs měla konzistenci omáčky. V mírně osolené vodě uvařte hnědou rýži. Směs podávejte s uvařenou rýží.

 

Mezi obědem a svačinou vypijte alespoň 300 ml tekutin (nejlépe vodu).

 

Svačina

Mandlový koláč ze špaldové mouky

Porce: 80 g

300 ml vody (nejméně).

 

Recept na mandlový koláč ze špaldové mouky:Mandlový koláč

3 vejce (ideálně domácí)

150 g cukru (ideálně přírodní třtinový)

50 g másla

200 g špaldové mouky

80 g mandlí

70 g rozinek

150 g bílého jogurtu

Prášek do pečiva

20 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa

 

Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme povolené máslo a znovu zapracujeme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, jogurt, nakrájené kousky čokolády, rozinky a ¾ mandlí. Vše dobře promícháme, aby vzniklo krásné těsto, které posypeme zbytkem mandlí. Pečeme ve vymazané a vysypané formě na 180˚C po dobu 45 minut.

Vychladlý koláč můžete polít zakysanou smetanou nebo uvařeným pudinkem.

 

Mezi svačinou a večeří nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

 

Večeře

Krůtí maso s fazolkami a bramborami

Porce: Přírodně pečené krůtí maso (100 g), fazolky (40 g) a opékané brambory (80 g)

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

 

Recept na krůtí maso:Přírodní krůtí

Krůtí prso

1 pomeranč (chemicky neošetřený nebo důkladně omytý)

Sušená čili paprička

1 lžička mleté sladké papriky

Drcené hořčičné semínko

1 lžíce medu

Teriyaki marináda (k dostání v asijských obchodech)

Rajčatový kečup (ideálně domácí nebo kupovaný s vysokým obsahem rajčat)

Lžíce olivového oleje

Sůl a pepř

 

Vrchní část pomeranče najemno nastrouhejte a smíchejte spolu s nadrcenou čili papričkou, mletou paprikou, hořčičným semínkem, medem, teriyaki marinádou, kečupem a olivovým olejem. Přidejte do marinády špetku soli a pepře. Nechte krůtí prsa marinovat alespoň 20 minut a poté prso opečte na pánvi.

 

Recept na opékané brambory:Opékané brambory

100 g brambor

Sůl a pepř

Drcený kmín

Mletá paprika

Třtinový cukr

Olivový olej

 

Brambory očistěte, oloupejte a podle potřeby překrájejte. Vařte v mírně osolené vodě 10 minut, sceďte je a vysypte do pekáče. Přidejte koření, třtinový cukr a olej a vše pečlivě smíchejte. Dejte péct při 220˚C na 40 minut.

 

Recept  na fazolky:Fazolky

Fazolky

Piniové oříšky

Jarní cibulka

Sůl a pepř

1 lžíce olivového oleje

 

Fazolky pokrájejte na přibližně stejně velké kousky a jarní cibulky pokrájejte šikmě na kolečka. Vařte fazolky 2 minuty na páře. Rozehřejte olej a orestujte cibulku, přidejte fazolky, osolte a opepřete a rychle na pánvi prohoďte.

 

Pozdní večeře

Přírodní kešu oříšky

Porce: 50 g

Jestli-že nejste po večeři sytí, můžete se dojíst pozdní večeří.

 

Kešu