Sobota

 

Den Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře Pozdní večeře
Sobota Ovocný salát Bílý jogurt Polévka minestrone Malinový Crème fraîche Kuřecí ratatouille Mandle

 

 

Snídaně

Ovocný salát

Porce: 150 gOvocný salát

 

300 ml teplého čaje dle vaší chuti (nejméně).

 

Vytvořte si ovocný salát z čerstvého ovoce podle vaší chuti a fantazii.

 

Mezi snídaní a svačinou vypijte alespoň 300 ml tekutin (voda nebo neslazený čaj).

 

Svačina

Bílý jogurt s ovocem

Porce: 200 gJogurt s čerstvými malinami

300 ml vody (nejméně).

 

150 g bílého jogurtu

50 g ovoce (maliny, banán, nektarinka, hroznové víno, jahody, …)

 

Mezi svačinou a obědem vypijte alespoň 300 ml tekutin (voda nebo neslazený čaj).

 

Oběd

Polévka minestrone s celozrnným chlebem

Porce: polévka (300 ml), celozrnný chléb (50 g)

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

 

Recept na polévku minestrone:Polévka minestrone

Česnek

Cibule

Celer

Mrkev

Brambory

Fazole

Cukety

Baby špenát

Červené víno

Rajčata (konzervovaná nebo čerstvá)

Čerstvé oregano a bazalka

Parmazán

Sůl a pepř

Olivový olej

Kuřecí nebo zeleninový vývar

Zakysaná smetana

 

Očistěte cibuli, česnek, mrkev, celer a brambory. Česnek s cibulí nasekejte najemno a orestujte na olivovém oleji po dobu 3 – 5 min. Celer a mrkev nakrájejte na menší kousky, přidejte do pánve a orestujte. Přidejte kuřecí vývar, vodu, rajčata, pokrájené brambory, přilejte trochu kvalitního červeného vína a přiveďte k varu. Zmírněte oheň, aby polévka pouze probublávala a přidejte do ni špenát, fazole, nakrájené cukety, oregano, bazalku a dochuťte solí a pepřem, vařte alespoň půl hodiny. Polévku podávejte se lžící zakysané smetany, zasypte ji parmazánem a zakápněte olivovým olejem.

 

Mezi obědem a svačinou vypijte alespoň 300 ml tekutin (voda nebo neslazený čaj).

 

 

Svačina

Malinový Crème fraîche

Porce: 100 g

300 ml vody (nejméně).

 

Jelikož se Crème fraîche u nás dá těžko sehnat, poradíme vám, jak si ho připravit doma sami.

 

Recept na Crème fraîche:

500 ml šlehačky 31%

2 polévkové lžíce podmáslí

 

U tohoto receptu jde o podobný proces jako u výroby domácího jogurtu, ale je snazší, protože nemusíte dosáhnout přesné teploty.

Smíchejte šlehačku a podmáslí ve sterilní nádobě (nádobu před použitím vyvařte). Dávejte pozor na to, aby obě ingredience měli přibližně stejnou (pokojovou) teplotu. Poté nechte alespoň 24 hodin při teplotě přibližně 24˚C rozmnožit bakterie z podmáslí. „Viola“ máte hotovo.

 

Recept na sněhové pusinky:

4 bílky

300 g moučkového cukru

 

Bílky vyšlehejte do tuha a následně postupně vmíchejte moučkový cukr. Vytvarujte pusinky do požadovaného tvaru a dejte na vymazaný plech (máslem) či na pečící papír. Pečte přibližně 15 minut při 120˚C.

 

Recept na malinový Crème fraîche:Malinový Crème fraîche

50 g hnědého třtinového cukru

250 g čerstvých malin

200 g Crème fraîche

150 g nízkotučného řeckého jogurtu

3 sněhové pusinky

 

V menší misce smíchejte část cukru a všechny maliny. Maliny rozdrťte nebo je nechte skoro celé. V další míse smíchejte crème fraîche, řecký jogurt a zbytek cukru a rozmačkané sněhové pusinky. Na dno malé skleničky vložte maliny a navrch dejte připravenou směs. Připravený dezert nechte ještě 4 hodiny před podáváním odpočinout v lednici.

 

Mezi svačinou a večeří vypijte alespoň 300 ml tekutin (voda nebo neslazený čaj).

 

 

Večeře

Kuřecí ratatouille

Porce: kuře (80 g), rataouille (150 g)

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

 

Recept na ratatouille:Kuřecí ratatouille

2 lilky

4 cukety

2 papriky (červené a žluté)

4 rajčata

Svazek čerstvé bazalky

Čerstvý tymián

1 cibuli

3 stroužky česneku

Olivový olej

Červený vinný ocet

Třtinový cukr

Kuřecí prso

Sůl a pepř

 

Lilky překrojte na poloviny a následně na 1,5 cm široké plátky. Cukety nakrájejte také na cca 1,5 cm široké plátky. Papriky zbavte stopky, rozpulte je (na šířku – jakoby jste je chtěli krájet na kolečka) a každou část papriky rozkrojte na 3x. Rajčata zbavte slupky a „bubáku“ – na horní části rajčete nařízněte křížek a vložte na chvíli do vroucí vody (30 vteřin by mělo stačit), poté vložte rajčata do ledové vody a zbavte je slupky. Rajčata rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jadřince, dužiny nadrobno nakrájejte.

Rozehřejte olivový olej a opečte lilky z obou stran, aby změkly (pozor lilky nesolte!). Potom na stejné pánvi opečte cukety, následně i papriky a vše dejte stranou. Do pánve dejte na kolečka nakrájenou cibuli a najemno nasekaný česnek. Cibuli s česnekem orestujte a zalijte troškou vinného octu, spolu se lžící cukru. Ocet svařte (aby se vyvařila jeho kyselost), přidejte rajčata a půlku bazalky (nechte si na ozdobu), vraťte všechnu předpřipravenou zeleninu, podlijte vodou a vařte přibližně 5 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem a posypte čerstvou bazalkou.

Kuře nakrájejte na medailonky, osolte, opepřete a přidejte tymián. Opečte na rozpáleném olivovém oleji.

 

Pozdní večeře

Mandle

Porce: 50 g

 

Mandle