Středa

 

Den Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře Pozdní večeře
Středa Pečivo a tvarohový sýr Bílý jogurt a ovoce Pohankové nudle Zeleninový vývar Vepřové špízy s kuskusem Čokoláda

 

 

Snídaně

Celozrnné pečivo s tvarohovým sýrem a vařeným vejcem

Porce: 145 g

300 ml teplého čaje dle vaší chuti (nejméně).

 

70 g celozrnného nebo více zrnného chlebaCelozrnný chléb a vejce

30 g tvarohového sýru

1 ks vařeného vejce (ideálně domácí)

Snídani můžete doplnit čerstvou zeleninou nebo ovocem.

 

Mezi snídaní a svačinou nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

 

Svačina

Bílý jogurt s čerstvým ovocem

Porce: cca 220 g

300 ml vody (nejméně).

 

150 g bílého jogurtuJogurt s čerstvým ovocem

70 g čerstvého ovoce:
borůvky, maliny, banán, meruňky, švestky,…

Pokud potřebujete, můžete přidat:
20 g ovesných vloček, oříšků nebo semínek

 

Mezi svačinou a obědem nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

Oběd

Pohankové nudle „Sobo“ s tofu

Porce: cca 200 g

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

 

Recept na pohankové nudle „Soba“ s tofu:Soba nudle

100 g pohankových nudlí „Soba“

50 g tofu

100 g špenátu

10 g parmazánu

Strouhanka

Vejce

Svazek jarní cibulky

Česnek

Ředkvičky

Sůl a pepř

Lžíce olivového oleje

 

Nudle dejte vařit do mírně osolené vroucí vody a vařte do měkka či dle pokynů na obalu. Uvařené nudle sceďte a dejte na stranu. Do mělké misky smíchejte strouhanku s trochou parmazánu a špetkou soli. Plátky tofu obalte nejprve v rozšlehaném vejci a poté ve strouhankové směsi. Ujistěte se, že je každý kousek tofu obalený. Připravte si plech s pečícím papírem, pokládejte na něj kousky tofu a dejte péct na 210˚C, dokud nebude strouhanka upečena dozlatova. Upečené tofu nakrájejte na proužky a dejte na stranu. Jarní cibulku nakrájejte na proužky a česnek nasekejte najemno. Na rozehřátém oleji orestujte jarní cibulku s česnekem, přidejte špenát a dle chuti osolte a opepřete. Poté duste do změknutí (čím kratší dobu budete tepelně upravovat, tím více živin vám ve špenátu zůstane) a těsně před koncem přidejte trošku parmazánu a dejte na stranu. Na každou porci dejte nudle spolu se špenátem a tofu a posypte na velmi slabé plátky nakrájenou ředkvičkou.

 

Mezi obědem a svačinou nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

Svačina

Zeleninový vývar

Porce: 250 ml

300 ml vody (nejméně).

 

Recept na zeleninový vývar:Zeleninová polévka

1 cibule

1 mrkev

Celer (řapíkatý nebo kořenový)

1 petržel

Sůl a pepř

Tymián

Bobkový list

Stonky petržele

Pepř v celku

Nové koření

 

Pokud chcete vývar zbarvit do oranžova, důkladně cibuli očistěte a nechte ji včetně slupky. Cibuli překrojte napůl a opečte na středním ohni na pánvi, aby ztmavla (díky tomu získá vývar tmavší barvu). Dejte vařit vodu spolu se zeleninou v poměru 3:1. Vodu se zeleninou přiveďte rychle k varu, stáhněte plamen a nechte jen pozvolna probublávat. Koření (tymián, bobkový list, stonky petržele, nové koření a pepř) svažte do plátna a vložte jej do vývaru v 2. polovině vaření. Velikost zeleniny určuje délku vaření, vývar vařte maximálně hodinu. Vývar osolte a opepřete dle chuti. Můžete jej ochutit bílým vínem v poměru 1:10.

Do vývaru můžete uvařit zavářku podle vaší chuti (nudle, noky, …)

 

Mezi svačinou a večeří nezapomeňte vypít alespoň 300 ml vody.

 

 

Večeře

Vepřové špízy s kuskusem a salátem

Porce: 280 g

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

 

Recept na vepřové špízy s kuskusem a salátem:Vepřový špíz s kuskusem

120 g vepřové panenky

40 g zelených jablek

20g červené cibule

60 g kuskusu

40 g římského salátu

Redukovaný balsamikový ocet

Olivový olej

Pomerančová šťáva z 1 pomeranče

Česnek

Med

Sůl a pepř

 

V misce (nekovové) připravte marinádu na vepřovou panenku. Smíchejte trošku redukovaného balsamikového octa spolu s olivovým olejem, pomerančovou šťávou, medem a najemno nasekaným česnekem. Přidejte trošku soli a pepře. Panenku nakrájejte na kousky a vložte do marinády. Nechte maso marinovat alespoň hodinu v chladničce. Červenou cibuli a zelené jablko nakrájejte na kousky. Začněte tvořit špízy – napichujete maso, jablko, cibuli a střídejte až do konce jehly. Římský salát důkladně opláchněte, osušte a natrhejte na menší kousky. Smíchejte salát spolu s olivovým olejem a redukovaným balsamikovým octem. Nasypte kuskus do misky, zakápněte olivovým olejem a vidličkou promíchejte. Připravený kuskus vysypte do vroucí osolené vody a připravte jej na skus (dle návodu na obalu).

Špízy opečte na pánvi a servírujte s hotovým kuskusem.

 

Pozdní večeře

Kvalitní čokoláda

Porce: 10 g

Pokud máte po večeři stále hlad, dejte si 10 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa (přibližně 70%).

 

Kakaové plody