Úterý

 

Den Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře Pozdní večeře
Úterý Vaječná omeleta Rýžový nákyp Pstruh se zeleninou Knackenbrot a sýr cottage Polévka z černých fazolí Semínka

 

 

Snídaně

Vaječná omeleta se slunečnicovým chlebem

Porce: 150 g

300 ml teplého čaje dle vaší chuti (nejméně). Potřebujete-li sladit, použijte med.

Začněte svůj den podle vašich chutí, aby byl co nejpříjemnější.

 

Recept na vaječnou omeletu:Vaječná omeleta

2 vejce (ideálně domácí)

10 g špaldové mouky

10 ml mléka

5g olivového oleje

Sůl a pepř

Podle chuti čerstvé bylinky

50 g slunečnicového chleba

 

Vejce vyšlehejte a postupně vsypávejte mouku, mléko přilijte podle konzistence. Vzniklé těsto dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Osmahněte na olivovém oleji dozlatova. Omeletu podávejte teplou spolu se slunečnicovým chlebem.

 

Mezi snídaní a svačinou vypijte alespoň 300 ml tekutin (vodu nebo neslazený čaj).

 

 

Svačina

Rýžový nákyp s ovocem

Porce: 170 g

300 ml vody (nejméně).

Připravte si rýžový nákyp s ovocem podle vaší chuti.

 

Recept na rýžový nákyp s banánem:Rýžový nákyp

1 hrnek hnědé rýže

2 hrnky mléka

100 g másla

3 vejce

50 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

Kousek celé skořice

Špetka soli

500 g banánů

 

Mléko zahřejte, vysypete do něj rýži a přidejte špetku soli a skořici vcelku. Směs přiveďte k varu – pozor rýži je potřeba stále míchat, zmírněte plamen a uvařte doměkka. Pokud by bylo třeba, dolejte mléko. Hotová rýže by měla mít mazlavou konzistenci. Rýži nechte vychladnut.

Ušlehejte žloutky s máslem a cukrem do pěny a vmíchejte do vychladlé rýže. Z bílků vyšlehejte sníh a 2/3 jich vmíchejte do rýže s pěnou (ze žloutků a másla). Do vymazané formy rozetřete vrstvu rýže a pokládejte ji vrstvou nakrájených banánů. Vrstvy opakujte dle velikosti formy, na vrch dejte zbytek ovoce a zbylou 1/3 vyšlehaného sněhu. Pečete v předehřáté troubě na 200˚C přibližně 30 minut do zlatova.

 

Mezi svačinou a obědem vypijte alespoň 300 ml tekutin (nejlépe vodu).

 

Oběd

Pstruh na tymiánu s vařenou zeleninou

Porce: pstruh na tymiánu (150 g), sezónní zelenina (150 g)

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

Nezapomínejte, že recept si vždy můžete upravit nebo doplnit o další chutě, které máte rádi.

 

Recept na pstruha na tymiánu se zeleninou:Pstruh se zeleninou

1 pstruh

1/2 citrón

Svazek čerstvého tymiánu

Svazek čerstvého kopru

Máslo

Olivový olej

 

Pstruha vykuchejte, omyjte a osušte. Do pstruha udělejte po cca 4 cm šikmé zářezy, pečlivě jej osolte a opepřete. Citrón opláchněte a nakrájejte na plátky a spolu s bylinkami (tymiánem a koprem) vložte do ryby.

Pstruh pečený v troubě:

Vložte pstruha do zapékací mísy, podlijte ho olejem a navrch pokládejte plátky másla. Pstruha pečte v předehřáté troubě na 200˚C po dobu 15 – 20 minut.

Pstruh na pánvi:

Pánev rozpalte a pstruha opečte na olivovém olej, nakonec přidejte máslo a pánev ztlumte.

 

Recept na sezónní zelenina:

Cibule

Mrkev

Paprika

Červená řepa

Chcete-li brambory

 

Zeleninu očistěte, nakrájejte na nudličky a vložte do vroucí osolené vody (řepu vařte zvlášť, aby neobarvila zbytek zeleniny). Uvařte na skus a sceďte.

 

Mezi obědem a svačinou vypijte alespoň 300 ml vody.

 

Svačina

Knäckebrot se sýrem Cottage a čerstvou zeleninou

Porce: 160 g

300 ml vody (nejméně).

 

100 g knäckebrotuKnäckebrot s okurkou

30 g sýru Cottage

30 g salátové okurky

Pokud nemáte rádi okurku, můžete ji nahradit jinou zeleninou. Skvěle se hodí například kedluben.

 

Mezi obědem a svačinou vypijte alespoň 300 ml vody.

 

 

Večeře

Polévka z černých fazolí s chlebem

Porce: polévka (200 g), více zrnný chléb (50 g)

300 ml vody (nejméně). Pokuste se pít alespoň půl hodiny po jídle, kvůli lepšímu trávení.

 

Recept na polévku z černých fazolí:Polévka z černých fazolí

Černé fazole

Anglická slanina

Cibule

Česnek

Feferonka

Římský kmín, sůl, pepř

Olivový olej

Čerstvý koriandr

 

Fazole dejte namáčet po dobu alespoň 12 hodin ve studené vodě. Dejte fazole vařit spolu s anglickou slaninou, přidejte trošku soli a pepře a vařte doměkka. Mezitím si očistěte cibuli s česnekem a nasekejte najemno i s feferonkou. V hmoždíři rozdrťte římský kmín. Rozpalte si pánvičku s olivovým olejem a orestujte na ni cibuli. Po chvíli přidejte feferonky, česnek a rozdrcený římský kmín, po krátkém restování sundejte z ohně. Jakmile jsou fazole měkké, vyndejte z nich slaninu (můžete ji nakrájet na plátky a orestovat na pánvi), rozmixujte fazole nahrubo, přidejte směs cibule, česneku, feferonky a kmínu a dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Polévku můžete ozdobit čerstvou feferonkou, lžičkou zakysané smetany a čerstvým koriandrem, který dodá polévce specifickou chuť. Polévku podávejte s opečeným více zrnným chlebem.

 

Pozdní večeře

Mix semínek

Porce: 20 g

Pokud vám večeře nestačila, dejte si ještě mix semínek.

Například 10 g dýňového semínka a 10 g slunečnicového semínka.

 

Dýňové semínko