Co je diabetes, cukrovka

Žena s inzulínem

 

Diabetes (diabetes mellitus) je metabolické onemocnění vyznačující se zvýšenou hladinou glukózy nebo cukru v krvi. To nastává, pokud vaše slinivka není schopná produkovat inzulín (hormon slinivky břišní), který snižuje hladinu cukru v krvi.

Diabetes nemůže být obvykle konvenční medicínou vyléčen (existují studie a léky, které vás mohou teoreticky vyléčit, ale lék jako takový zatím na trhu není). Neléčený nebo špatně léčený diabetes může vést k dlouhodobým komplikacím, selhání ledvin, slepotě nebo amputaci končetin. Dále zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

 

Tělo a cukry

Abychom lépe pochopili diabetes, je důležité nejdříve pochopit, jak lidské tělo rozkládá cukry. Většina buněk v lidském těle potřebuje cukry, jako zdroj energie. Pokud budete jíst sacharidy v podobě těstovin nebo zeleniny, váš trávicí systém rozštěpí sacharidy na jednoduché cukry (například glukózu) a krevní oběh je dopraví k buňkám.

Klíčovým hráčem ve štěpení cukrů je slinivka břišní (respektive Langerhansovy ostrůvky), která plní hlavně 2 funkce:

Buňky slinivky břišní, tzv. beta buňky uvolňují inzulín v reakci na zvýšení hladiny cukru v krvi, po té co sníte jídlo. Ukládáním cukru do jater a svalových buněk inzulín brání, aby hladina cukru v krvi nestoupla příliš. Inzulín slouží jako vrátný metabolismu podporou skladování energie a růstu buněk.

Játra převádějí nevyužitou glukózu do zásobní molekuly zvané glykogen. Když je hladina glukózy v krvi nízká, klesá hladina inzulínu a slinivka břišní uvolní hormon glukagon, který přemění uložený glykogen na glukózu a uvolní ji do krevního oběhu.

Normálně fungující slinivka zaručuje stabilní přísun živin pro vaše tělo, což je důležité zejména pro mozek a ledviny, které vyžadují neustálý přísun glukózy. Normální hladina cukru v krvi je mezi 70 a 110 mg na decilitr krve (mg/dl).

 

 

Příčiny diabetu 2. typu

Čím vyšší je hladina cukru v krvi, tím vyšší je šance na rozvoj cukrovky. Diabetes je výsledkem kombinací abnormalit. Buňky v těle méně citlivé na inzulín, tělo tedy musí vyprodukovat větší množství inzulínu k udržení normálního metabolismu (inzulínová rezistence). Diabetes se léčí terapií, která snižuje nároky na inzulin, jako dieta, cvičení a léky obsahující samotný inzulín.

Převážně onemocnění vyššího věku rozvíjející se po 40 roku věku. Hladina cukru v krvi stoupá pomalu a postupně v průběhu let.

 

Tělesná hmotnost

Nejrizikovější faktory se týkají životního stylu, především nadváha a nedostatek pohybu. Lidé s Body Mass Indexem (BMI) vyšším než 30 jsou považováni za obézní. Obezita může být rozdělena do 3 tříd:

 

Tělesný tuk

Rozložení tělesného tuku je rovněž velice důležité. Lidé, kterým se tuk ukládá v oblasti břicha, jsou náchylnější k diabetu.

Tuk je víc než extra uložiště živin. Tuk nebo tukové tkáně, také fungují jako endokrinní orgán, produkující hormony, které ovlivňují chuť k jídlu a působení inzulínu. Zatím je zjištěno, že tuky produkují hormony leptin, Resistin a adiponektinu. Leptin se obvykle uvolňuje po jídle a snižuje chuť k jídlu. Příliš mnoho resistinu nebo málo adiponektinu může způsobit inzulínovou resistenci. Vědci si stále nejsou jistí roli jednotlivých hormonů, přebytek tělesného tuku narušuje normální fungování a rovnováhu.

 

Životní prostředí

Před 20. stoletím, se cukrovka v podstatě nevyskytovala. Ale změnou způsobu života a sedavým zaměstnáním se diabetes stal součástí běžného života. Podobné zkušenosti s přijetím „západního“ stylu mají lidé z mnoha kultur.

 

Rodinná anamnéza

Přibývá dětí a dospívajících, kterým je diagnostikována cukrovka, typicky jsou tyto děti obézní a mají v rodinné anamnéze onemocnění.

 

Léky

Kortikosteroidy, které se používají k léčbě zánětů, diuretika a beta-blokátory, které se používají k léčbě vysokého krevního tlaku, hormonální léčba, to vše může způsobit cukrovku u lidí, kteří jsou citliví.

 

Štíhlá vs. tučná

 

Tabulka BMI

Body Mass Index je databází tělesné hmotnosti k výšce. Definice jednotlivých tříd (normální, nadváha, obézní) byla vytvořena na základě zkoumání milionů lidí, podle rozsahu nemocí či úmrtí.

Výška (cm)

Normál

(19 – 24 BMI)

Nadváha

(25 – 29 BMI)

Obezita 1. třídy

(30 – 34 BMI)

Obezity 2. třídy

(35 -39 BMI)

Obezity 3. třídy

(40+ BMI)

148

42 – 54

56 – 65

67 – 76

78 – 87

90+

152

44 – 56

58 – 67

69 – 78

81 – 90

93+

155

45 – 57

60 – 69

71 – 82

84 – 94

96+

158

47 – 59

62 – 71

75 – 84

86 – 96

99+

161

48 – 61

64 – 74

77 – 86

89 – 100

102+

164

50 – 63

66 – 76

79 – 90

92 – 103

105+

167

51 – 65

68 – 78

82 – 92

95 – 106

109+

170

53 – 67

70 – 82

84 – 95

98 – 109

112+

173

55 – 69

72 – 84

86 – 98

101 – 113

116+

176

57 – 72

74 – 86

89 – 101

104 – 116

119+

179

58 – 74

76 – 88

92 – 104

107 – 119

123+

182

60 – 76

78 – 92

94 – 107

110 – 123

126+

185

62 – 78

80 – 94

97 – 110

113 – 126

130+

188

64 – 80

82 – 96

100 -113

117 – 130

133+

191

65 – 83

84 – 98

103 – 116

120 – 133

137+

194

67 – 85

88 – 102

105 – 119

123 – 137

141+

197

69 – 87

90 – 104

108 – 123

126 – 141

145+

200

71 – 89

92 – 108

111 – 126

130 – 145

149+

 

 

Prevence diabetu

Studie ukazují, že i malé snížení váhy může zlepšit stav diabetu. Například žena s výškou 162 cm a váhou 75 kg, která by zhubla mezi 3,5 – 7 kg, by znatelně snížila hladinu cukru v krvi. Zdravého hubnutí můžete docílit pomocí diety a cvičení.

Cvičení dále snižuje hladinu glukózy v krvi, zvyšuje citlivost těla na inzulín a pomáhá čelit inzulínové rezistenci.

 

Aerobní cvičení

Opakované použití velkých svalů například při chůzi, jízdě na kole nebo plavání, při které se vaše tepová frekvence a dýchání dočasně zvýší, díky tomu zvýšíte okysličení svalů. Při zvýšené tepové frekvenci byste měli být stále schopní pohodlně mluvit. Pokud jste zadýchaní a vaše tepová frekvence výrazně stoupá, vystavujete se intenzivní fyzické činnosti.

 

Silový tréning

Tímto cvičením budujete svalovou hmotu, díky odporu (proti síly). Činností pro zvýšení svalové hmoty je velké množství (například cviky s činkami, intenzivní sport a podobně). Před zvýšením fyzické činnosti je důležité se poradit se svým lékařem, zejména jste-li obézní, máte anamnézu srdečního onemocnění, ischemickou chorobu dolních končetin nebo diabetickou neuropatií.

 

Zdravá strava

Obecně platí, že zdravá strava pro lidi postižené diabetem je stejná, jako zdravá strava pro všechny ostatní. Doporučujeme jíst stravu zaměřenou na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku (důkladně studujte složení výrobků. Nízkotučné ještě neznamená zdravé, některé nízkotučné výrobky obsahují větší množství sacharidů než normální). Pokuste se snížit svůj celkový příjem potravin a hlavně sacharidů. Vyhýbejte se vysoce kalorickým potravinám, jako jsou chipsy, hranolky nebo dokonce sladkosti.

 

Maso se zeleninou